Naslovna Vijesti Delegacija veterana danas sa Andanom

Delegacija veterana danas sa Andanom

0

Delegacija Udruženje veterana službi bezbjednosti Republike Srpske /RS/ danas će posjetiti bivšeg direktora Policije RS Dragomira Andana, koji od 30. avgusta štrajkuje glađu pred zgradom OHR-a u Banjaluci.Delegacija veterana, kako je najavljeno iz Udruženja, pozvaće Andana da prekine štrajk glađu i da zajedno sa čalnovima ove asocijacije nastavi borbu za ostvarivanje ljudskih prava.

Predstavnici Udruženja zatražiće od institucija RS i BiH da se aktivnije uključe u zaštitu prava kako Andana tako i ostalih pripadnika MUP-a RS.

Iz Udruženja je potvrđeno Srni da će delegaciju predvoditi predsjednik Udruženja Goran Mačar, koji je pozvao i sve druge predsjednike nevladinih organizacija da mu se pridruže u borbi za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava, koja je neeargumentovanim odlukama oduzeo visoki predstavnik u BiH.

Delegacija Udruženja obaviće konsultacije sa Andanom o budućim oblicima borbe za vraćanje njegovih i prava drugih pripadnika MUP-a RS, koja im je nezakonito oduzeo OHR.

Andan je 30. avgusta započeo štrajk glađu ispred prostorija OHR-a u Banjaluci, tražeći da još jednom budu sagledane okolnosti pod kojim ga je OHR prije više od tri godine smijenio i oduzeo mu lične dokumente. Tadašnji visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak smijenio je Andana 10. jula 2007. godine sa obrazloženjem da je dio mreže podrške nekadašnjem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću i da je zastrašivao novinare i građane koji su htjeli da je razotkriju.

Dragomir Andan je rekao da se u pismu, koje je dobio od visokog predstavnika, navodi da mu se zbranjuje rad u svim organima državne uprave, da mu se oduzimaju lična dokumenta – lična karta i pasoš, i zabranjuje prelazak granice.

Andana je u subotu, 11. septembra, posjetio predstavnik suspendovanih radnika bivšeg Centra javne bezbjednosti Zvornik Rodoljub Vidaković.

Mačar će nakon posjete Andanu oko 10.30 časova dati izjavu za novinare.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version