Делегација Удружење ветерана служби безбједности Републике Српске /РС/ данас ће посјетити бившег директора Полиције РС Драгомира Андана, који од 30. августа штрајкује глађу пред зградом ОХР-а у Бањалуци.Делегација ветерана, како је најављено из Удружења, позваће Андана да прекине штрајк глађу и да заједно са чалновима ове асоцијације настави борбу за остваривање људских права.

Представници Удружења затражиће од институција РС и БиХ да се активније укључе у заштиту права како Андана тако и осталих припадника МУП-а РС.

Из Удружења је потврђено Срни да ће делегацију предводити предсједник Удружења Горан Мачар, који је позвао и све друге предсједнике невладиних организација да му се придруже у борби за остваривање основних људских права, која је нееаргументованим одлукама одузео високи представник у БиХ.

Делегација Удружења обавиће консултације са Анданом о будућим облицима борбе за враћање његових и права других припадника МУП-а РС, која им је незаконито одузео ОХР.

Андан је 30. августа започео штрајк глађу испред просторија ОХР-а у Бањалуци, тражећи да још једном буду сагледане околности под којим га је ОХР прије више од три године смијенио и одузео му личне документе. Тадашњи високи представник у БиХ Мирослав Лајчак смијенио је Андана 10. јула 2007. године са образложењем да је дио мреже подршке некадашњем предсједнику РС Радовану Караџићу и да је застрашивао новинаре и грађане који су хтјели да је разоткрију.

Драгомир Андан је рекао да се у писму, које је добио од високог представника, наводи да му се збрањује рад у свим органима државне управе, да му се одузимају лична документа – лична карта и пасош, и забрањује прелазак границе.

Андана је у суботу, 11. септембра, посјетио представник суспендованих радника бившег Центра јавне безбједности Зворник Родољуб Видаковић.

Мачар ће након посјете Андану око 10.30 часова дати изјаву за новинаре.

Ostavi poruku