Delegacija Udruženje veterana službi bezbjednosti Republike Srpske /RS/ danas će posjetiti bivšeg direktora Policije RS Dragomira Andana, koji od 30. avgusta štrajkuje glađu pred zgradom OHR-a u Banjaluci.Delegacija veterana, kako je najavljeno iz Udruženja, pozvaće Andana da prekine štrajk glađu i da zajedno sa čalnovima ove asocijacije nastavi borbu za ostvarivanje ljudskih prava.

Predstavnici Udruženja zatražiće od institucija RS i BiH da se aktivnije uključe u zaštitu prava kako Andana tako i ostalih pripadnika MUP-a RS.

Iz Udruženja je potvrđeno Srni da će delegaciju predvoditi predsjednik Udruženja Goran Mačar, koji je pozvao i sve druge predsjednike nevladinih organizacija da mu se pridruže u borbi za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava, koja je neeargumentovanim odlukama oduzeo visoki predstavnik u BiH.

Delegacija Udruženja obaviće konsultacije sa Andanom o budućim oblicima borbe za vraćanje njegovih i prava drugih pripadnika MUP-a RS, koja im je nezakonito oduzeo OHR.

Andan je 30. avgusta započeo štrajk glađu ispred prostorija OHR-a u Banjaluci, tražeći da još jednom budu sagledane okolnosti pod kojim ga je OHR prije više od tri godine smijenio i oduzeo mu lične dokumente. Tadašnji visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak smijenio je Andana 10. jula 2007. godine sa obrazloženjem da je dio mreže podrške nekadašnjem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću i da je zastrašivao novinare i građane koji su htjeli da je razotkriju.

Dragomir Andan je rekao da se u pismu, koje je dobio od visokog predstavnika, navodi da mu se zbranjuje rad u svim organima državne uprave, da mu se oduzimaju lična dokumenta – lična karta i pasoš, i zabranjuje prelazak granice.

Andana je u subotu, 11. septembra, posjetio predstavnik suspendovanih radnika bivšeg Centra javne bezbjednosti Zvornik Rodoljub Vidaković.

Mačar će nakon posjete Andanu oko 10.30 časova dati izjavu za novinare.

Ostavi poruku