Бивши директор полиције Републике Српске Драгомир Андан, који је 2007. смењен због оптужби да је део мреже подршке Радовану Караџићу, већ 15 дана штрајкује глађу, а због његовог лошег здравственог стања данас је интервенисала и хитна помоћ.

Андан је штрајк започео 30. августа испред Кацеларије високог представника (ОХР) у Бањалуци, а његове захтеве да ОХР поништи одлуку и врати му лична документа и право на рад подржао је и премијер РС Милорад Додик.

Данас су га у знак подршке обишли и представници невладиних и борачких организација, Савеза логораша РС, породице погинулих, заробљених и несталих, као и ветерани МУП-а.

Током њихове посете, Андана су прегледали лекари, који су предложили хоспитализацију због варирања крвног притиска.

„Предлагали су ми да прекинем са даљим штрајком и да са њима кренем ка болници, да би се наставила моја хоспитализација, али ја сам рекао да сам чврсто опредељен да наставим где сам кренуо и нећу одустати све док неко из ове куће не изађе и, макар, поразговара људски са мном“, казао је Андан.

Он је поручио да ће штрајк глађу наставити колико му здравље дозволи.

„Ако буде требало да се жртвујем за нешто, ја сам спреман и на то. Ја не радим ово само због себе, радим због још 120 људи који су, на мени сличан начин, од стране разних високих представника скидани са листе живота. Забрањено им је да раде, да политички делују, да се крећу“, објаснио је Андан.

Представници организација које су посетиле Андана подржали су његове захтеве.

„Ми смо у току рата кроз муслиманске и хрватске казамате прошли кроз 536 логора, а ово данас, после 15 година, што се дешава овде, од ОХР и високог међународног представника, ово је за нас 537. логор“, рекао је председник Савеза логораша РС Бранислав Дукић.

Он је додао да су Андану одузета „минимална људска права“.

„Бојим се да не буде још оваквих Андана, јер ово ни у феудално доба није било, што се дешава данас у БиХ“, казао је Дукић.

Бивши директор полиције РС штрајкује уз саму зграду ОХР у Бањалуци, а истакао је пароле „Хоћу да зивим као сви нормални људи“ и „Штрајк глађу“.

ОХР је, међутим, неумољив. Како је Тањугу речено у канцеларији високог представника, ситуација поводом захтева Андана је „непромењена“ и одлука ОХР из јула 2007. „остаје на снази“.

Андан је тражио и да му објасне откуд информације да је подржавао мрежу Радована Караџића.

„Кад је Радован Караџић отишао у Хаг мој адвокат се обратио високом представнику, јер је у одлуци стајало да ће мера забране бити на снази док је Радован Караџић на слободи“, испричао је Андан кад је започињао штрајк и додао да је добио одговор да је „тачно да је Радован Караџић у Хагу“, али да су „на слободи Горан Хаџић и Ратко Младић“.

Андан истиче да не разуме одлуке ОХР и подсећа да је у време када је он био директор полиције у Хаг из РС отпремљено пет, а у сарадњи са МУП-ом Србије још шест хашких оптуженика.

Бивши директор полиције каже да му је „уместо награде за оно што је урадио уследила одлука високог представника о скидању с свих функција, забрана слободе кретања и права на рад“.

Каже и да се од 2007. године чак 14 пута обратио разним високим представницима и сваки пут добио одговор да се „нису стекли услови за скидање мера забране“.

Ostavi poruku