Bivši direktor policije Republike Srpske Dragomir Andan, koji je 2007. smenjen zbog optužbi da je deo mreže podrške Radovanu Karadžiću, već 15 dana štrajkuje glađu, a zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja danas je intervenisala i hitna pomoć.

Andan je štrajk započeo 30. avgusta ispred Kacelarije visokog predstavnika (OHR) u Banjaluci, a njegove zahteve da OHR poništi odluku i vrati mu lična dokumenta i pravo na rad podržao je i premijer RS Milorad Dodik.

Danas su ga u znak podrške obišli i predstavnici nevladinih i boračkih organizacija, Saveza logoraša RS, porodice poginulih, zarobljenih i nestalih, kao i veterani MUP-a.

Tokom njihove posete, Andana su pregledali lekari, koji su predložili hospitalizaciju zbog variranja krvnog pritiska.

„Predlagali su mi da prekinem sa daljim štrajkom i da sa njima krenem ka bolnici, da bi se nastavila moja hospitalizacija, ali ja sam rekao da sam čvrsto opredeljen da nastavim gde sam krenuo i neću odustati sve dok neko iz ove kuće ne izađe i, makar, porazgovara ljudski sa mnom“, kazao je Andan.

On je poručio da će štrajk glađu nastaviti koliko mu zdravlje dozvoli.

„Ako bude trebalo da se žrtvujem za nešto, ja sam spreman i na to. Ja ne radim ovo samo zbog sebe, radim zbog još 120 ljudi koji su, na meni sličan način, od strane raznih visokih predstavnika skidani sa liste života. Zabranjeno im je da rade, da politički deluju, da se kreću“, objasnio je Andan.

Predstavnici organizacija koje su posetile Andana podržali su njegove zahteve.

„Mi smo u toku rata kroz muslimanske i hrvatske kazamate prošli kroz 536 logora, a ovo danas, posle 15 godina, što se dešava ovde, od OHR i visokog međunarodnog predstavnika, ovo je za nas 537. logor“, rekao je predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić.

On je dodao da su Andanu oduzeta „minimalna ljudska prava“.

„Bojim se da ne bude još ovakvih Andana, jer ovo ni u feudalno doba nije bilo, što se dešava danas u BiH“, kazao je Dukić.

Bivši direktor policije RS štrajkuje uz samu zgradu OHR u Banjaluci, a istakao je parole „Hoću da zivim kao svi normalni ljudi“ i „Štrajk glađu“.

OHR je, međutim, neumoljiv. Kako je Tanjugu rečeno u kancelariji visokog predstavnika, situacija povodom zahteva Andana je „nepromenjena“ i odluka OHR iz jula 2007. „ostaje na snazi“.

Andan je tražio i da mu objasne otkud informacije da je podržavao mrežu Radovana Karadžića.

„Kad je Radovan Karadžić otišao u Hag moj advokat se obratio visokom predstavniku, jer je u odluci stajalo da će mera zabrane biti na snazi dok je Radovan Karadžić na slobodi“, ispričao je Andan kad je započinjao štrajk i dodao da je dobio odgovor da je „tačno da je Radovan Karadžić u Hagu“, ali da su „na slobodi Goran Hadžić i Ratko Mladić“.

Andan ističe da ne razume odluke OHR i podseća da je u vreme kada je on bio direktor policije u Hag iz RS otpremljeno pet, a u saradnji sa MUP-om Srbije još šest haških optuženika.

Bivši direktor policije kaže da mu je „umesto nagrade za ono što je uradio usledila odluka visokog predstavnika o skidanju s svih funkcija, zabrana slobode kretanja i prava na rad“.

Kaže i da se od 2007. godine čak 14 puta obratio raznim visokim predstavnicima i svaki put dobio odgovor da se „nisu stekli uslovi za skidanje mera zabrane“.

Ostavi poruku