Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović izrazio je nezadovoljstvo dinamikom rada Tužilaštva BiH, kantonalnih i okružnih tužilaštava na procesuiranju ratnih zločina počinjenih nad Srbima u proteklom ratu u BiH.

„Dinamika procesuiranja ratnih zločina nad Srbima je vrlo spora, zbog čega se sa pravom postavlja pitanje koliko će desetina godina trebati da se procesi završe, ako se ovako nastavi raditi“, istakao je Velimirović na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci, posvećenoj obilježavanju Dana poginulih i nestalih u odbrambeno-otadžbinskom ratu 15. septembra u Banjaluci.

On je naveo da su suđenja za stradanja Srba u proteklom ratu gotovo simbolična, da se vode sporo i završavaju malim kaznama.

„Postoje slučajevi gdje Sud BiH u procesuiranju izriče minimalne kazne ili oslobađajuće presude za zločine gdje su Srbi žrtve, a sa druge strane gdje su žrtve Bošnjaci izriče vrlo visoke kazne“, istakao je Velimirović.

Velimirović je podsjetio da je 16. septembra 1991. godine zabilježena prva civilna žrtva srpske nacionalnosti na prostoru BiH u mjestu Vinska u opštini Brod gdje je ubijen Vojislav Goranović od artiljerijske granate ispaljene sa prostora Hrvatske.

„BiH je u jesen 1991. godine već bila uvučena u rat, sljedeći događaj se desio na području Ravnog, opština Trebinje, gdje je ubijeno 29 pripadnika JNA, dok je zvanično rat u BiH počeo tek u maju 1992. godine“, naglasio je Velimirović.

On je rekao da će poseban problem predstavljati procesuiranje zločina koje su nad Srbima počinili pripadnici Hrvatske vojske na prostoru BiH na početku rata i kraju proteklog rata.

„Hrvatska je izvršila agresiju na BiH na području Posavine, Kupresa, Hercegovine, doline Neretve, dok je masovnije učešće Hrvatske vojske u BiH zabilježeno u ljeto i jesen 1995. godine u operaciji `Oluja`“, istakao je Velimirović.

Velimirović je podsjetio da je Republički centar za istraživanje ratnih zločina pokrenuo inicijativu da se pokrene postupak utvrđivanja odgovornosti za posljedice splitske deklaracije, čiji su potpisnici Haris Silajdžić i Krešimir Zubak.

On je najavio da će Centar tu svoju inicijativu proširiti na posljedice operacije Hravtske vojske „Una 1995“ na prostoru opština Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica i Gradiška, a zatim i na ostale zapadnokrajiške opštine u septembru i oktobru 1995.godine.

Ostavi poruku