Главни тужилац БиХ Милорад Барашин потврдио је данас да Тужилаштво и полицијске агенције у БиХ коодринисано дјелују у борби против тероризма и навео да ће бити брзо окончане истраге у предметима који се тичу припадника вехабијског покрета из Бугојна и Маоче код Брчког.

„Тужилаштво на нивоу БиХ сарађује и координише рад на свим предметима, посебно на предметима борбе против тероризма, са свим агенцијама на спровођењу закона. Мислим да смо до сада постигли резултате који су на завидном нивоу“, изјавио је Барашин новинарима у Источном Сарајеву.

Он није желио да коментарише рад на истрази о догађајима у Маочи и Бугојну, али је потврдио да ће истрага у оба предмета бити брзо окончана.

Барашин није желио да коментарише недавно повлачење из процедуре приједлога СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ да се забране вехабијски и селефијски покрети у БиХ.

„Ми смо дио власти и радимо свој посао, а наш основни посао је откривање и гоњење починилаца кривичних дјела. Парламентарци морају да размишљају када ми, као људи од струке, тражимо да се одређене ствари доведу у законску процедуру. Одређене покрете који су повезани са вјерама не желим коментарисати, јер је по нашем Уставу вјероисповијест слободна, а ко прекрши закон треба да одговара“, изјавио је Барашин.

Барашин је апеловао на тужиоце и полицајце да приликом рада на одређеном предмету ни са ким не коментаришу информације до којих су дошли, што у случају њиховог откривања може довести до нежељених посљедица.
Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић рекао је раније да то тужилаштво води истраге против више особа из Бугојна, Сарајева и Горње Маоче које припадају радикалном вехабијском покрету, а које су осумњичене за тероризам, кријумчарење људи и неовлаштени промет војном опремом.

У терористичком нападу на Полицијску станицу у Бугојну 27. јуна погинуо је полицајац Тарик Љубушкић, а шесторо људи је повријеђено, од којих тешко полицајка Едина Хиндић. Харис Чаушевић, звани Окс, је признао да је активирао експлозивну направу. Полиција је ухапсила и Нермина Авдибашића, Аднана Харачића званог Маца и друге.

У фебруару је у Горњој Маочи код Брчког по наредби Тужилаштва БиХ и Суда БиХ спроведена акција „Свјетлост“ против припадника вехабијског покрета са циљем откривања и кривичног процесуирања лица осумњичених за кривична дјела угрожавање територијалне цјелине БиХ, напада на уставни поредак БиХ и изазивање националне, расне или вјерске мржње, раздора и нетрпељивости.

Ostavi poruku