Белгијска католички свештеници су широм земље у проповиједима на недјељним мисама изражавали стид и кајање због случајева педофилије који су испливали на видјело, јавља диписник Срне из Брисела.Након објављивања „Адриансенсовог извјештаја“, у којем је специјална црквена комисија прикупила изјаве жртава педофилије у Католичкој цркви, Белгију потресају чињенице из овог извјештаја, док се унутар Цркве у Белгији јављају критике на то како се папа Бенедикт Шеснаести и Ватикан односе према овим открићима.

Према извјештају црквене комисије, на чијем је челу био независни експерт, професор дјечије психијатрије Петер Адриансенс, случајеви педофилије дешавали су се у католичким интернатима и у жупним канцеларијама и у њих су били умијешани и високи црквени достојанственици. Бискуп града Брижа Роже Вангелеве (Вангелеуwе) је, након признања да је злостављао дјецу и пронађених доказа, ове године осуђен на петогодишњу казну затвора.

Комисија је испитала 124 од 488 случаја која су пријавиле жртве или, у случају 13 жртава педофилије које су извршиле самоубиство, њихове породице. Педофилска злодјела углавном су почињена од 1960. до 1980. године.

Крајем јуна белгијска полиција изузела је доказе од Адриансенове комисије и сада их истражује у саставу криминалистичке истраге. Према белгијским медијима, кривичне пријаве биће поднесене против 16 свешеника.

У извјештају, чије дијелови објављују белгијски медији, жртве говоре о неразумијевању кад су пријављивале случајеве. Једна жена, коју је свештеник напаствовао као дјевојчицу, са 17 година пожалила се бискупу, а он јој је рекао: “Немојте га гледати, па ће вас оставити на миру“.

Белгијски надбискуп Андре Жосеф Леонар позвао је починиоце да се сами пријаве полицији. Белгијски прелат рекао је белгијској телевизији да ће Црква бити потпуно отворена према жртвама педофилије и „максимално ангажована “ у сваком појединачном случају.

Међутим, адвокати тридесетак жртава који су се посебно организовали рекли су да не прихватају извињења, и да једино што Црква у Белгији може стварно да учини јесте – фонд новчане одштете жртвама.

Белгијски надбискуп у пензији Данелс (Даннелс), који је до прије годину дана водио белгијску Цркву, не слаже се са, како каже његов портпарол, коментаром папе Бенедикта, који је, након објављивања извјештаја Адриансенсове комисије, позвао на покајање, негирао да постоје „структурни проблеми“ унутар Католичке цркве и позвао на престанак „прогона свештенства“.

„Не слажемо се с тиме. Црква очигледно има структурне проблеме. То је институција стара 2 000 година и мора да зна кад би требало да саму себе преиспита“, поручио је надбискуп Данелс, који се сматра најистакнутијим представником либералног крила у Католичкој цркви у Европи.

Обје белгијске језичке заједнице, Валонци који говоре француски и Фламанци који говоре холандски, католичке су вјероисповијести.

Ostavi poruku