Naslovna Bosna i Hercegovina Potvrđena presuda Novaku Đukiću

Potvrđena presuda Novaku Đukiću

0

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu bivšem komandantu Taktičke grupe „Ozren“ Vojske Republike Srpske Novaku Đukiću kojom mu je određena kazna zatvora od 25 godina zbog granatiranja Tuzle, 25. maja 1995. godine.Vijeće je odbilo, kao neosnovane, žalbe Tužilaštva BiH i Đukićevog branioca i prvostepenu presudu Suda BiH od 12. juna 2009. godine potvrdilo u cijelosti, saopšteno je iz Suda BiH.

U žalbi Đukićevog branioca predloženo je da se pobijana presuda preinači i optuženi oslobodi optužbe ili da se presuda ukine i održi ponovni pretres, zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona na štetu optuženog i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Tužilaštvo BiH je pobijalo prvostepenu presudu zbog odluke o krivično-pravnoj sankciji i odluke o troškovima krivičnog postupka.

U žalbi je Tužilaštvo izašlo sa prijedlogom da Apelaciono vijeće preinači pobijanu presudu u odluci o krivično-pravnoj sankciji i odluci o troškovima krivičnog postupka, tako što će Đukiću izreći kaznu dugotrajnog zatvora u dužem trajanju i obavezati ga da nadoknadi troškove krivičnog postupka.

Đukić je proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, jer je naredio da se artiljerijskim projektilima granatira Tuzla, prilikom čega je poginula 71 osoba, a ranjeno više od 150 ljudi.

On je oslobođen optužbe da je 28. maja 1995. godine naredio artiljerijsko granatiranje Tuzle, koja je bila zaštićena zona UN, kada je poginula jedna, a povređene tri osobe.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version