SHARE

Вијеће Апелационог одјељења Суда БиХ потврдило је првостепену пресуду бившем команданту Тактичке групе “Озрен” Војске Републике Српске Новаку Ђукићу којом му је одређена казна затвора од 25 година због гранатирања Тузле, 25. маја 1995. године.Вијеће је одбило, као неосноване, жалбе Тужилаштва БиХ и Ђукићевог браниоца и првостепену пресуду Суда БиХ од 12. јуна 2009. године потврдило у цијелости, саопштено је из Суда БиХ.

У жалби Ђукићевог браниоца предложено је да се побијана пресуда преиначи и оптужени ослободи оптужбе или да се пресуда укине и одржи поновни претрес, због битних повреда одредби кривичног поступка, повреде кривичног закона на штету оптуженог и погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања.

Тужилаштво БиХ је побијало првостепену пресуду због одлуке о кривично-правној санкцији и одлуке о трошковима кривичног поступка.

У жалби је Тужилаштво изашло са приједлогом да Апелационо вијеће преиначи побијану пресуду у одлуци о кривично-правној санкцији и одлуци о трошковима кривичног поступка, тако што ће Ђукићу изрећи казну дуготрајног затвора у дужем трајању и обавезати га да надокнади трошкове кривичног поступка.

Ђукић је проглашен кривим за ратни злочин против цивилног становништва, јер је наредио да се артиљеријским пројектилима гранатира Тузла, приликом чега је погинула 71 особа, а рањено више од 150 људи.

Он је ослобођен оптужбе да је 28. маја 1995. године наредио артиљеријско гранатирање Тузле, која је била заштићена зона УН, када је погинула једна, а повређене три особе.

SHARE

Оставите одговор