Naslovna Vijesti Ministri EU danas o kandidaturi Srbije?

Ministri EU danas o kandidaturi Srbije?

0

Ministri spoljnih poslova država članica Evropske unije okupiće se danas u Briselu na redovnom mesečnom sastanku Saveta za spoljne poslove, na kojem će, kako su pojedini od njih ranije najavili, najverovatnije, biti reči i o prosledjivanju kandidature Srbije za članstvo u Uniji na razmatranje Evropskoj komisiji.Tokom neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova, koji je održan u petak i subotu u Briselu, pitanje evropskih integracija nametnulo se kao tema zbog usvajanja Rezolucije Srbije i EU o mišljenju Medjunarodnog suda pravde, koju je Srbija usaglasila sa svih 27 članica Unije, što je u Briselu ocenjeno kao znak posvećenosti Beograda saradnji sa EU.

Brojni ministri ocenili su da ovakav znak dobre volje Beograda ne sme proći nenagradjeno i da bi sada put Srbije ka punopravnom članstvu u Uniji trebalo da bude ubrzan, pre svega, upućivanjem aplikacije za članstvo Evropskoj komisiji, a zatim i zvaničnim davanjem Srbiji statusa zemlje kandidata.

Da bi o ovome moglo biti reči već na zvaničnom sastanku šefova diplomatije u ponedeljak, iako to ranije nije bilo planirano, najavio je šef austrijske diplomatije Mihael Špindeleger.

Austrijski ministar je rekao da je ishod razgovora izmedju Beograda i Brisela „sjajan znak saradnje“ i da sada treba poslati „dobar signal“ Srbiji – da može da bude „mnogo bliža Uniji“ i da se njegova zemlja zalaže za prosledjivanje srpske aplikacije Komisiji.

„Mi to podržavamo. Na zvaničnom sastanku ministara spoljnih poslova u ponedeljak ćemo razgovarati o tome. Mislim da ćemo uskoro imati rezultat“, rekao je on.

Šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos, takodje je ukazao da se put Srbije ka članstvu u EU mora ubrzati i da se odlaganje davanja statusa kandidata Beogradu ne sme više odlagati, nego da se mora omogućiti početak pregovora o članstvu kao i svakoj drugoj balkanskoj državi.

Šef švedske diplomatije Karl Bilt rekao je da, nakon usvajanja u UN rezolucije Srbije i EU o mišlju MSP, očekuje da aplikacija Beograda za članstvo u EU bude prosledjena na razmatranje Evropskoj komisiji, ali da ne zna kada bi to moglo da bude učinjeno.

Šef belgijske diplomatije Steven Vanakere, čija zemlja trenutno predsedava Unijom, takodje, nije želeo da direktno odgovori na pitanje o tome da li će sada doći do ubrzavanja procedure za dobijanje statusa kandidata za Srbiju.

„Imamo puno poštovanje za napor koji je učinjen kako bismo došli do rezolucije koja je prihvatljiva za sve, i to ne samo napore EU, nego i Srbije. Belgijska diplomatija smatra da ovakvi napori ne mogu ostati nenagradjeni“, rekao je on.

Ministar spoljnih poslova Slovenije Samuel Žbogar predložio je u subotu  svojim evropskim kolegama u Briselu da se o zahtevu Srbije  za članstvo u Evropskoj uniji raspravlja već danas i da se on zatim prosledi Evropskoj komisiji.

Žbogar je na neformalnom sastanku šefova diplomatija EU istakao da postoji opšta saglasnost da bi EU trebalo da načini korak napred posle konstruktivnog stava koji je Srbija pokazala u pregovorima oko rezolucije o Kosovu, javila je slovenačka agencija STA.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version