Pretresno vijeće haškog Tribunala obustavilo je do 22. septembra postupak protiv nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske /RS/ Radovana Karadžića, zbog pregleda materijala za koji je i Tužilaštvo procijenilo da „možda spada u oslobađajući“.

Riječ je o 1 072 predmeta na oko 5 740 stranica – javlja dopisnik Srne.

Karadžić je tražio da se postupak protiv njega suspenduje na 12 dana, rekavši da je Tužilaštvo Haškog tribunala prekršilo obavezu o objelodanjivanju materijala. Pretresno vijeće ocijenilo je da je u interesu pravde da se postupak obustavi, ali na pet radnih dana, odnosno od sutra popodne do iduće srijede, 22. septembra.

Odbrana je u podnesku istakla da joj je objelodanjen „važan oslobađajući materijal o jedinicama Armije BiH, uključujući identifikaciju lokacija koje su bile legitimni vojni ciljevi širom Sarajeva“.

Odbana citira, primjera radi, da dokumenti potvrđuju da se „komanda Prvog korpusa nalazila u podrumu bivše diskoteke ’LSG’ u Ulici Danijela Ozme broj 4, da je Četvrta motorizovana brigada bila smještena u pošti u Hrasnom, blizu supermarketa i česme, Druga motorizovana brigada je bila blizu zabavišta, a vojnici su bili smješteni u osnovnima školama Hasan Brkić, Nikola Tesla u Dobrinji“ i drugim osnovnim školama.

„Sve su te lokacije bile legitimni vojni ciljevi i nalaze se na području za koje Tužilaštvo kaže da je bilo meta ’neselektivnog granatiranja’“, navodi se u podnesku i dodaje da se mnogi drugi materijali odnose na naoružanje i municiju koje je imala Armija BiH.

Odbrana zapaža da je Tužilaštvo, dok su svjedočili raniji svjedoci o incidentima u Sarajevu, „sjedilo na informacijama koje pokazuju da je Armija BiH imala svoje štabove u školama i zabavištima širom Sarajeva“.

Ističe se da se ovaj materijal, koji su srpske vlasti u decembru 2009. godine zaplijenile u stanovima Dragomira Pećanca i Milorada Pelemiša u Beogradu, u posjedu Tužilaštva nalazi od januara ove godine, a odbrani je objelodanjen 31. avgusta.

Prilikom djelimičnog pregleda odbrana je utvrdila da ti dokumenti jesu „koristan oslobađajući materijal“ i zatražila obustavu postupka prije nego što budu saslušani svjedoci Bakir Nakaš, nekadašnji vojni posmatrač UN Frensis Roj Tomas i komandant Unprofora general Majkl Rouz.

Sudsko vijeće je naložilo da se, prije prekida suđenja, danas i sutra saslušaju bivši upravnik sarajevske Državne bolnice Bakir Nakaš i Alma Mulaosmanović-Čehajić, za koje će optuženi moći da traži da ponovo dođu radi ispitivanja.

Ostavi poruku