Претресно вијеће хашког Трибунала обуставило је до 22. септембра поступак против некадашњег предсједника Републике Српске /РС/ Радована Караџића, због прегледа материјала за који је и Тужилаштво процијенило да „можда спада у ослобађајући“.

Ријеч је о 1 072 предмета на око 5 740 страница – јавља дописник Срне.

Караџић је тражио да се поступак против њега суспендује на 12 дана, рекавши да је Тужилаштво Хашког трибунала прекршило обавезу о објелодањивању материјала. Претресно вијеће оцијенило је да је у интересу правде да се поступак обустави, али на пет радних дана, односно од сутра поподне до идуће сриједе, 22. септембра.

Одбрана је у поднеску истакла да јој је објелодањен „важан ослобађајући материјал о јединицама Армије БиХ, укључујући идентификацију локација које су биле легитимни војни циљеви широм Сарајева“.

Одбана цитира, примјера ради, да документи потврђују да се „команда Првог корпуса налазила у подруму бивше дискотеке ’ЛСГ’ у Улици Данијела Озме број 4, да је Четврта моторизована бригада била смјештена у пошти у Храсном, близу супермаркета и чесме, Друга моторизована бригада је била близу забавишта, а војници су били смјештени у основнима школама Хасан Бркић, Никола Тесла у Добрињи“ и другим основним школама.

„Све су те локације биле легитимни војни циљеви и налазе се на подручју за које Тужилаштво каже да је било мета ’неселективног гранатирања’“, наводи се у поднеску и додаје да се многи други материјали односе на наоружање и муницију које је имала Армија БиХ.

Одбрана запажа да је Тужилаштво, док су свједочили ранији свједоци о инцидентима у Сарајеву, „сједило на информацијама које показују да је Армија БиХ имала своје штабове у школама и забавиштима широм Сарајева“.

Истиче се да се овај материјал, који су српске власти у децембру 2009. године заплијениле у становима Драгомира Пећанца и Милорада Пелемиша у Београду, у посједу Тужилаштва налази од јануара ове године, а одбрани је објелодањен 31. августа.

Приликом дјелимичног прегледа одбрана је утврдила да ти документи јесу „користан ослобађајући материјал“ и затражила обуставу поступка прије него што буду саслушани свједоци Бакир Накаш, некадашњи војни посматрач УН Френсис Рој Томас и командант Унпрофора генерал Мајкл Роуз.

Судско вијеће је наложило да се, прије прекида суђења, данас и сутра саслушају бивши управник сарајевске Државне болнице Бакир Накаш и Алма Мулаосмановић-Чехајић, за које ће оптужени моћи да тражи да поново дођу ради испитивања.

Ostavi poruku