SHARE

Суђење некадашњем предсједнику Републике Српске (РС) Радовану Караџићу биће настављено данас извођењем доказа Тужилаштва Хашког трибунала о ратним дешавањима у Сарајеву, јавља дописник Срне из Хага.Наредни свједок требало би да буде бивши управник сарајевске државне болнице Бакир Накаш, а након њега исказе ће дати Алма Мулаосмановић-Чехајић, канадски мајор и некадашњи шеф посматрача УН у Сарајеву Френсис Рој Томас, Ален Гичевић и балистичар Мирза Сабљица.

Рој Томас био је укључен у истрагу о нападима на сарајевску пијацу Маркале 5. фебруара 1994. и 28. августа 1995. године. Поводом овог свједочења одбрана је од власти Канаде тражила документе са извештајима канадских обавештајаца или припадника Унпрофора о инцидентима на Маркалама.

С обзиром да су засједања прошле седмице била затворена за јавност, није познато да ли је завршено свједочење заштићеног свједока КДЗ088, који је са давањем исказа почео у понедјељак, а за чије је унакрсно испитивање Караџић тражио 16 часова.

Караџића оптужница терети у двије тачке за геноцид у Сребреници и још седам општина БиХ, а у девет тачака за прогон, истребљивање, убиства, депортације, нехумана дјела, терор и незаконите нападе на цивиле и узимање припадника међународних снага за таоце, у периоду од 1992. до 1995. године.

Данас ће бити настављено и суђење некадашњем помоћнику команданта Главног штаба Војске РС генералу Здравку Толимиру, оптуженом за геноцид и друге злочине у Сребреници и Жепи 1995. године. Доказни поступак наставља оптужба.

Тужилаштво данас наставља са извођењем доказа на суђењу првом министру унутрашњих послова РС Мићи Станишићу и некадашњем начелнику регионалног Центра служби безбједности Стојану Жупљанину, који се терете за прогоне несрпског становништва из 20 општина БиХ 1992. године.

У поступку против некадашњих шефова Државне безбједности Србије Јовици Станишићу и Франку Симатовићу Френкију, оптуженима за злочине полицијских и паравнојних снага у БиХ и Хрватској, Тужилаштво данас наставља са извођенем доказа.

На суђењу бивем начелнику Генералштаба Војске Југославије (ВЈ) Момчилу Перишићу доказни поступак данас наставља одбрана. Перишић је оптужен за помагање српским снагама у БиХ и Хрватској које су починиле злочине у Сарајеву, Сребреници и Загребу.

За уторак, 14. септембра најављена је статусна конференција у предмету “Шаиновић и остали” који је у жалбеном поступку. Првостепене пресуде у овом предмету изречене су 26. фебруара 2009. године. Бивши предсједник Србије Милан Милутиновић је тада ослобођен свих оптужби за злочине над албанским цивилима на Косову у првој половији 1999. године, а Тужилаштво се није жалило на ослобађајућу пресуду.

Тужилац је тражио оштрије затворске казне за бившег потпредсједника Владе СР Југославије Николу Шаиновића, за бившег команданта Треће армије ВЈ Небојшу Павковића и бившег начелника МУП Србије за Косово и Метохију Сретена Лукића, који су осуђени на по 22 године затвора.

Оштрије казне затражене су и за бившег начелника Генералштаба ВЈ Драгољуба Ојданића и бившег команданта Приштинског корпуса ВЈ Владимира Лазаревића, који су осуђени на по 15 година затвора. Одбране су тражиле ослобађајуће пресуде или умањење казне. Очекује се да жалбена расправа ускоро буде заказана.

SHARE

Оставите одговор