U okviru istrage o finansijskoj podršci ratnom načelniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, pretreseno je nekoliko lica i pravnih subjekata na pet lokacija, potvrdio je portparol Tužilaštva za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić.

Vekarić je za Radio-televiziju Srbije rekao da se neprekidno radi na tome da se ispuni ono što je prva međunarodna obaveza Srbije i da u tom smislu postoji puna mobilizacija državnih organa.

On nije htio da precizira do kakvih se podataka došlo prilikom pretresa, jer bi time ometao tok istrage.

Beogradski mediji javili su da je akcija provedena u petak, 10. septembra, i da je bila usmjerena na jednu firmu i četiri osobe, među kojima je bivši šef obezbjeđenja generala Mladića Branislav Puhalo.

Puhalu se, sa još deset osumnjičenih, sudi zbog navodnog pružanja pomoći i skrivanju Mladića kojeg traži Haški tribunal.

Haški tribunal podigao je optužnicu protiv Mladića 24. jula 1995. godine i, u međuvremenu, ona je više puta mijenjana. Mladić je okrivljen za genocid, saučesništvo u genocidu, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u BiH.

Ostavi poruku