Премијер Републике Српске (РС) Милорад Додик рекао је да се неће пристати ни на једну промену Устава БиХ која би била на штету РС.Ова власт није дозволила ни преношење надлежности РС на заједничке органе БиХ, казао је Додик за данашњу „Политику“.

Додик је истакао да се показало да „већина надлежности које су, углавном, одлукама високих представника пренесене на заједничке органе БиХ нису дале одговарајуће резултате“.

„Таква пракса скупо нас је коштала, јер у финансирању заједничких органа РС учествује са више од 30 одсто. Због тога ћемо тражити да нам се „отете“ надлежности врате“, рекао је он.

„Ми смо решени да бранимо изворни Дејтонски споразум, али нећемо остати његови последњи браниоци. Ми нисмо ти који ће прогласити крај овог споразума. Буду ли притисци на РС превелики, ми ћемо смирено и полако израдити своју позицију да једног дана сами одлучимо о њеном статусу. Наш став је јасан – за БиХ је најбоље да се мирно разидјемо“, додао је премијер РС.

Он је рекао да  не оспорава да је медјународна заједница учинила много добрих ствари у овој земљи, али и да је „добрим делом, одговорна што је БиХ за нас постала мрцварење“.

„Медјународни моћници не желе да управљање овом земљом препусте њеним политичарима, јер би тиме Бошњаци остали без оне полуге која испуњава њихове политичке захтеве. Уместо да раде на напретку БиХ, мој је утисак, да странци више раде на свом останку у овој земљи, јер им то омогућава да увећају своје банковне рачуне“, казао је Додик.

На питање да је после недавне изјаве да се у Сребреници није догодио геноцид, постао поново мета жестоких напада, и на основу чега тврди да у Сребреници није било геноцида, он је одговорио да не оспорава да се у Сребреници догодио злочин застрашујуаих размера, који није смео да се деси, али да нико не може да каже да се тај злочин догодио у име РС, јер ниједан републички орган није донео одлуку о масовном погубљењу сребреничких Бошњака.

„Нажалост, злочин у Сребреници, који се ничим не може оправдати, снажно се политизује и, да тако кажем, настоји се извршити сребренизација протеклог рата, а тиме целе Републике Српске и српског народа“, рекао је он.

„Ми то не можемо дозволити и наставићемо рад на утврдјивању пуне истине о овом злочину“, казао је Додик.

Он је изјавио да су нетачне примедбе да је екстремни српски националиста.

„У РС има места за Бошњаке, Хрвате и националне мањине које поштују њен легалитет и легитимитет. Али ако неко не уважава Републику Српску и њену уставноправну позицију, ни ми немамо разлога да уважавамо њега“, рекао је премијер РС.

Ostavi poruku