Građani Turske izjašnjavaju se na današnjem referendumu o promjeni ustava, koji bi trebalo da približi tu zemlju evropskim standardima.Više od 49 miliona Turaka, koliko ih od 70 miliona stanovnika ima pravo glasa, izjasniće se danas o ustavnim amandmanima u kojima se predviđaju značajne novine, posebno u oblasti pravosuđa.

Prema posljednjim istraživanjima javnog mnjenja, vladajuća Partija pravde i razvoja, premijera Redžepa Tajipa Erdoana, koja je predložila te promjene, uživa minimalnu prednost tako da je ishod referenduma teško predvidjeti.

Prema posljednjim anketama, vlada je u prednosti od samo nekoliko procenata i za konačan ishod referenduma biće odlučujući glasovi neopredjeljenih građana kojih ima više od 12 odsto, pogotovo među mladima.

Vlada je predložila 26 amandmana, od kojih neki zadiru u suštinu državnog uređenja, pogotovo kada je riječ o pravosuđu. Predviđeno je da se poveća broj sudija u Ustavnom sudu, kao i članova Visokog savjeta sudija i tužilaca, tijela koje kontroliše rad pravosudnih organa.

Sporno je, međutim, što će ubuduće jedan broj njih imenovati predsjednik države, parlament i ministar pravde, što može da ugrozi nezavisnost pravosuđa, tvrde u opoziciji.

Polemike je izazvao i prijedlog po kome civilni sudovi mogu da vode procese protiv najviših vojnih oficira za krivična djela protiv naroda i države. To će, upozoravaju u armiji, otvoriti vrata za „politička suđenja“ ljudima u uniformama, a u vladi odbacuju ove optužbe.

„Mi nudimo narodni, demokratski ustav. Ove promjene su u skladu sa evropskim standarima i to će ubrzati približavanje Turske Evropskoj uniji“, tvrdi premijer Erdogan i podsjeća da su sada važeći ustav donosili generali koji su 12. septembra 1980. godine izveli vojni udar.

U opoziciji tvrde da će ove promjene omogućiti vladi da kontroliše rad pravosuđa i armije, koji su dosad bili bastion sekularnog sistema.

„Premijer Erdoan želi da imenuje sudije. To će ugroziti sekularni sistem zemlje“, upozorava lider vodeće opozicione Republikanske narodne partije Kemal Kiličdaroglu.

Prokurdska Partija mira i demokratije traži veću autonomiju za svoj narod, koja se ne nudi u predloženim ustavnim promenama. Ona je zbog toga pozvala Kurde da bojkotuju referendum.

Ovaj referendum je svojevrstan test za premijera Erdoana, državnika koji posljednjih desetak godina dominira turskom političkom scenom. Pogotovo što se on održava nepunu godinu dana uoči parlamentarnih izbora.

Poraz bi, prema mnogim ocjenama, mogao da označi početak kraja njegove političke karijere. Pitanje je da li bi se Erdoan u slučaju poraza na referendumu usudio da se po treći put upusti u izbornu trku za predsjednika vlade.

Ostavi poruku