Бивши британски официр и експерт за безбједносна питања Чарлс Хејман изјавио је да би неки дијелови Балкана могли дугорочно да постану одскочна даска за операције терориста налик на Ал каидине на старом континенту.„Због тога локалне снаге безбједности и власти, заједно са ЕУ, треба да уложе огроман напор на свим нивоима – политичком, економском, друштвеном и наравно безбједносном и војном – како би увјерили грађане да је у њиховом интересу да буду активни и кооперативни чланови друштва које повратно дјелује у интересу свих“, рекао је Хејман.

Он је за Радио Слободна Европа истакао да је вехабизам велика пријетња за Европу и да све чланице ЕУ то увиђају, али да је питање да ли се у овом тренутку предузимају прави кораци како би се благовремено спријечио овај проблем.

„Сматрам да мора много више да се чини. Балкану је свакако потребна помоћ како би се искоријенио тероризам. Не само финансијска, већ и обука безбједносних снага, слање опреме. Такође, Балкану је потребно и охрабрење како би увидјео да није препуштен самом себи, напротив, да има подршку свих европских нација“, рекао је Хејман.

Он је навео да је тероризам попримио више различитих форми, између осталог, и због повећаних могућности комуникације, прије свега преко Интернета.

„На тај начин може да се избјегне присмотра снага безбједности. То им омогућава да лако и брзо пошаљу поруку широм свијета. Терористичким групама иде у прилог публицитет јер се информације о њиховим акцијама брзо преносе и тако утичу на друштво“, рекао је Хејман.

Он је рекао да је, нажалост, превише политичара у свијету који не схватају како треба да се бори против тероризма.

„Сматрају да то треба чинити искључиво оружаним путем. Међутим, осим акција снага безбједности, истовремено је нужно и дјеловање на политичком, економском и опште-друштвеном плану. Сви проблеми треба да се рјешавају акцијом на различитим друштвеним нивоима“, рекао је Хејман.

Ostavi poruku