Bivši britanski oficir i ekspert za bezbjednosna pitanja Čarls Hejman izjavio je da bi neki dijelovi Balkana mogli dugoročno da postanu odskočna daska za operacije terorista nalik na Al kaidine na starom kontinentu.„Zbog toga lokalne snage bezbjednosti i vlasti, zajedno sa EU, treba da ulože ogroman napor na svim nivoima – političkom, ekonomskom, društvenom i naravno bezbjednosnom i vojnom – kako bi uvjerili građane da je u njihovom interesu da budu aktivni i kooperativni članovi društva koje povratno djeluje u interesu svih“, rekao je Hejman.

On je za Radio Slobodna Evropa istakao da je vehabizam velika prijetnja za Evropu i da sve članice EU to uviđaju, ali da je pitanje da li se u ovom trenutku preduzimaju pravi koraci kako bi se blagovremeno spriječio ovaj problem.

„Smatram da mora mnogo više da se čini. Balkanu je svakako potrebna pomoć kako bi se iskorijenio terorizam. Ne samo finansijska, već i obuka bezbjednosnih snaga, slanje opreme. Takođe, Balkanu je potrebno i ohrabrenje kako bi uvidjeo da nije prepušten samom sebi, naprotiv, da ima podršku svih evropskih nacija“, rekao je Hejman.

On je naveo da je terorizam poprimio više različitih formi, između ostalog, i zbog povećanih mogućnosti komunikacije, prije svega preko Interneta.

„Na taj način može da se izbjegne prismotra snaga bezbjednosti. To im omogućava da lako i brzo pošalju poruku širom svijeta. Terorističkim grupama ide u prilog publicitet jer se informacije o njihovim akcijama brzo prenose i tako utiču na društvo“, rekao je Hejman.

On je rekao da je, nažalost, previše političara u svijetu koji ne shvataju kako treba da se bori protiv terorizma.

„Smatraju da to treba činiti isključivo oružanim putem. Međutim, osim akcija snaga bezbjednosti, istovremeno je nužno i djelovanje na političkom, ekonomskom i opšte-društvenom planu. Svi problemi treba da se rješavaju akcijom na različitim društvenim nivoima“, rekao je Hejman.

Ostavi poruku