Главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић позвао је поново власти у Београду на дијалог о свим отвореним питањима у Санџаку поручивши да се исламска заједница никада неће одрећи парцеле на Хаџету у Новом Пазару која је предмет спора са Градском управом.Зукорлић је синоћ, поводом почетка тродневног најрадоснијег празника Рамазанског Бајрама, председнику Србије Борису Тадићу и Влади Србије проучио да се позабаве истином у Санџаку.

Муфтија је рекао да је чињеница да појединци шаљу криву слику о Санџаку, да овде, како је рекао, неко хоће да руши државу Србију.

То је погрешна слика, јер много више Србију руше они коју такву слику шаљу, казао је он.

„Питали су ме и зашто тражим посматаче. Ако је све у реду у чему је онда проблем, зашто вам посматрачи сметају? Ако утврдите да је муфтија проблем онда ће они видети да је муфтија проблем и рећи ће пендреци су вам мали, узмите веће па то средите“, казао је он прекидан аплаузима и скандирањем „муфтија“, „муфтија“.

Зукорлић је рекао да оно што он и његови следбеници раде овде баш супротно мнго више користи и Србији и Црној Гори и не представља опасност ни за систем ни за уставни поредак тих земаља.

Бошњаци, казао је, хоће јединствеу исламску заједницу као што Срби хоће и штите јединствену Српску православну цркву.

„Хоћемо да закон који штити СПЦ, штити и исламску заједницу и никада нећемо прихватити да министар вера одредјује групу која ће одлучивати која је исламска заједница традиционална. То није само увредјиво већ је нецивилизацијски, као што је нецивилизацијски да један министар мења правила у току игре“, казао је муфтија.

Зукорлић је поручио да Бошњаци траже дијалог и да је то основна порука овог Рамазанског Бајрама, уз, додао је, упозорење да се с Бошњацима и њиховим емоцијама нико не поиграва.

Он је поновио да му апсолутно није важно ко ће бити у владиној делегацији за преговоре, да ту могу бити и Расим Љајић и Сулејман Угљанин, али на страни владе јер они су, казао је, представници владе у Санџаку, а никако представници Бошњака у Влади.

„Дајте да као људи разговарамо у овом 21. веку, веку договора и људског медјусобног поштовања, јер боље је да стотину дана и стотину месеци разговарамо него да се један дан сукобимо са полицијом“, рекао је муфтија.

Зукорлић је казао да не мисли да је победа пробити полицијски кордон, већ да је победа не дозволити да кордони насиља, како је рекао, пробију срца градјана Санџака.

Муфтија је поручио да се Исламска заједница неће одреди вакуфске парцеле на Хаџету, јер намерава да на њој изгради меморијални центар, као сећање на све погинуле шехиде (ратнике) на том месту.

„Ви знате да су Бошњаци преживели 11 геноцида и да је заборав геноцида припрема за нови геноцид“, казао је он.

Муфтија тврди да Бошњаци само желе да им Србија омогући да буду њени равноправни градјани и да они, заједно са другим градјанима и националним мањина, граде Србију као своју домовину.

„То је основ наше данашње сарадње са господином (Чедомиром) Јовановићем. То смета онима који не знају да сарадјују на поштеним основама, који не поштују договоре и који немају принципе, већ који замишљају друштвену функцију или политичку позицију као свој трговачки капитал, као своју трговачку робу коју треба продавати од странке до странке да би се што дуже остало на министарској позицији“, навео је он.

Зато је, према његовим речима, и дошло до ћорсокака у односима Бошњака у Санџаку са Београдом, али је додао да он из тог ћорсокака види једноставан излаз – а то је, како је рекао, дијалог.

„Разговор је излаз за заједничко изналажење решења. То је наш пут“, поручио је муфтија подсетивши да насиље које се могло видети у суботу је последица игнорисања дијалога.

Он се каже боји да игнорисање дијалога сваки следећи пут води у судар са полицијом који може бити гори од претходног.

Претходно верницима је срећан празника Рамазански Бајрам пожело лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић који је на јунским изборима за национални савет Бошњака подржао Бошњачку културну заједницу и муфтју Зукорлића.

Ostavi poruku