Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić pozvao je ponovo vlasti u Beogradu na dijalog o svim otvorenim pitanjima u Sandžaku poručivši da se islamska zajednica nikada neće odreći parcele na Hadžetu u Novom Pazaru koja je predmet spora sa Gradskom upravom.Zukorlić je sinoć, povodom početka trodnevnog najradosnijeg praznika Ramazanskog Bajrama, predsedniku Srbije Borisu Tadiću i Vladi Srbije proučio da se pozabave istinom u Sandžaku.

Muftija je rekao da je činjenica da pojedinci šalju krivu sliku o Sandžaku, da ovde, kako je rekao, neko hoće da ruši državu Srbiju.

To je pogrešna slika, jer mnogo više Srbiju ruše oni koju takvu sliku šalju, kazao je on.

„Pitali su me i zašto tražim posmatače. Ako je sve u redu u čemu je onda problem, zašto vam posmatrači smetaju? Ako utvrdite da je muftija problem onda će oni videti da je muftija problem i reći će pendreci su vam mali, uzmite veće pa to sredite“, kazao je on prekidan aplauzima i skandiranjem „muftija“, „muftija“.

Zukorlić je rekao da ono što on i njegovi sledbenici rade ovde baš suprotno mngo više koristi i Srbiji i Crnoj Gori i ne predstavlja opasnost ni za sistem ni za ustavni poredak tih zemalja.

Bošnjaci, kazao je, hoće jedinstveu islamsku zajednicu kao što Srbi hoće i štite jedinstvenu Srpsku pravoslavnu crkvu.

„Hoćemo da zakon koji štiti SPC, štiti i islamsku zajednicu i nikada nećemo prihvatiti da ministar vera odredjuje grupu koja će odlučivati koja je islamska zajednica tradicionalna. To nije samo uvredjivo već je necivilizacijski, kao što je necivilizacijski da jedan ministar menja pravila u toku igre“, kazao je muftija.

Zukorlić je poručio da Bošnjaci traže dijalog i da je to osnovna poruka ovog Ramazanskog Bajrama, uz, dodao je, upozorenje da se s Bošnjacima i njihovim emocijama niko ne poigrava.

On je ponovio da mu apsolutno nije važno ko će biti u vladinoj delegaciji za pregovore, da tu mogu biti i Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin, ali na strani vlade jer oni su, kazao je, predstavnici vlade u Sandžaku, a nikako predstavnici Bošnjaka u Vladi.

„Dajte da kao ljudi razgovaramo u ovom 21. veku, veku dogovora i ljudskog medjusobnog poštovanja, jer bolje je da stotinu dana i stotinu meseci razgovaramo nego da se jedan dan sukobimo sa policijom“, rekao je muftija.

Zukorlić je kazao da ne misli da je pobeda probiti policijski kordon, već da je pobeda ne dozvoliti da kordoni nasilja, kako je rekao, probiju srca gradjana Sandžaka.

Muftija je poručio da se Islamska zajednica neće odredi vakufske parcele na Hadžetu, jer namerava da na njoj izgradi memorijalni centar, kao sećanje na sve poginule šehide (ratnike) na tom mestu.

„Vi znate da su Bošnjaci preživeli 11 genocida i da je zaborav genocida priprema za novi genocid“, kazao je on.

Muftija tvrdi da Bošnjaci samo žele da im Srbija omogući da budu njeni ravnopravni gradjani i da oni, zajedno sa drugim gradjanima i nacionalnim manjina, grade Srbiju kao svoju domovinu.

„To je osnov naše današnje saradnje sa gospodinom (Čedomirom) Jovanovićem. To smeta onima koji ne znaju da saradjuju na poštenim osnovama, koji ne poštuju dogovore i koji nemaju principe, već koji zamišljaju društvenu funkciju ili političku poziciju kao svoj trgovački kapital, kao svoju trgovačku robu koju treba prodavati od stranke do stranke da bi se što duže ostalo na ministarskoj poziciji“, naveo je on.

Zato je, prema njegovim rečima, i došlo do ćorsokaka u odnosima Bošnjaka u Sandžaku sa Beogradom, ali je dodao da on iz tog ćorsokaka vidi jednostavan izlaz – a to je, kako je rekao, dijalog.

„Razgovor je izlaz za zajedničko iznalaženje rešenja. To je naš put“, poručio je muftija podsetivši da nasilje koje se moglo videti u subotu je posledica ignorisanja dijaloga.

On se kaže boji da ignorisanje dijaloga svaki sledeći put vodi u sudar sa policijom koji može biti gori od prethodnog.

Prethodno vernicima je srećan praznika Ramazanski Bajram poželo lider LDP-a Čedomir Jovanović koji je na junskim izborima za nacionalni savet Bošnjaka podržao Bošnjačku kulturnu zajednicu i muftju Zukorlića.

Ostavi poruku