Naslovna Vijesti Suspendovano spaljivanje Kurana

Suspendovano spaljivanje Kurana

0

Teri Džons, pastor male evangelsitičke crkve na Floridi, koji je najavljivao da će u subotu, 11. septembra, spaliti primjerak Kurana na devetu godišnjicu terorističkih napada na SAD, suspendovao je prvobitno svoj plan, ali je potom i rekao da će taj stav preispitati, prenose agencije.Pastor Džons juče je izjavio da je otkazao planirani protest pošto je postigao sporazum sa muslimanskim liderima u Njujorku da se islamski kulturni centar i džamija ne izgrade, kao što je predviđeno, u blizini takozvane „nulte tačke“, na mjestu terorističkih napada na nekadašnje kule Svjetskog trgovinskog centra 11. septembra 2001. godine, što muslimanski lideri negiraju, prenosi „Glas Amerike“.

„Imam i ja saglasili smo se da se džamija podigne ne drugom mjestu. Pristali smo da otkažemo naš planirani protest u subotu, a umjesto toga ja ću otputovati u Njujork da se sastanem sa imamom“, izjavio je Džons.

Međutim, u pisanom saopštenju imama Fejsala Abdula Raufa, koji nadgleda projekat o podizanju islamskog kulturnog centra, kaže se da nije bilo nikakvog sporazuma da se centar izgradi na drugoj lokaciji.

Nekoliko časova nakon toga pastor Džons je rekao da će „preispitati“ svoju odluku o odustajanju od najavljenog spaljivanja Kurana.

„Možda ćemo biti primorani da preispitamo naš stav. Sačekaćemo neko vrijeme, jer smo razočarani i šokirani. Ako se ispostavi da je tačna ta izjava imama Raufa, onda nas je imam Orlanda direktno slagao“, izjavio je jutros Džons.

U toku posljednjih nekoliko dana namjera pastora Terija Džonsa da izrazi protest spaljivanjem Kurana naišla je na osudu lidera širom svijeta, uključujući i predsjednika Baraka Obamu.

Predsjednik SAD Barak Obama izjavio je da su planovi sljedbenika jedne male crkve na Floridi da 11. septembra spaljuju primerke Kurana isto što i Al Kaidin poziv za regrutaciju i da bi to samo pomoglo ovoj terorističkoj mreži.

U intervjuu za TV mrežu ABC Obama je rekao da se nada da pripadnici crkve razumiju da je ono što predlažu „u potpunoj suprotnosti sa američkim vrijednostima“.

On je naglasio da su Sjedinjene Države kroz istoriju izgrađivane na principima poštovanja sloboda i vjerske tolerancije.

Obama je napomenuo da bi taj čin podstakao još veće nasilje i terorizam i predstavljalo odlično sredstvo za regrutovanje novih sljedbenika Al kaide.

Zvaničnici Bijele kuće upozorili su da bi spaljivanje Kurana predstavljalo korak nazad za nastojanja administracije da poboljša odnose Sjedinjenih Država sa islamskim svijetom.

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts pozvao je juče telefonom pastora Džonsa i zatražio od njega da otkaže svoj plan o spaljivanju Kurana, jer bi njegov plan mogao da ugrozi živote američkih vojnika.

Džonsova najava spaljivanja Kurana kao znak protesta protiv terorizma naišla je na osudu lidera širom svijeta, uključujući i predsjednika Baraka Obamu.

Mnoge države su osudile plan o spaljivanju Kurana, uključujući Pakistan, Indiju, Francusku i Britaniju. Namjeravani protest osudili su i Vatikan i generalni sekretar svjetske organizacije Ban Ki Mun.

Predsjednik Obama juče je čestitao muslimanima praznik – ramazanski Bajram, kojim se završava sveti mjesec Ramazan. Predsjednik je u svojoj poruci pozvao Amerikance da daju priloge za fond pomoći žrtvama nedavnih poplava u Pakistanu. /

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version