Na Crnom vrhu kod Zvornika danas je otkrivena i osveštana Spomen-ploča, kao znak sjećanja na poginule civile i pripadnike vojske i policije Republike Srpske (RS), koje su na današnji dan 1992. godine u zasjedi na ovom mjestu poubijale muslimanske snage.

Spomen-ploču otkrili su Radomir Bojović iz Rogatice, čiji su otac i stric poginuli na ovom mjestu, i Sreten Jović, otac ubijenog pripadnika Vojske RS.

Čin osveštanja obavili su zvornički sveštenici Vidoje Lukić i Slavenko Tomić, koji su služili parastos za nastradale.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović rekao je da obilježavanjem mjesta stradanja iskazujemo poštovanje i pijetet nastradalom srpskom narodu.

„Istovremeno, obilježavanjem mjesta stradanja želimo da mlađim i budućim generacijama otrgnemo od mogućeg zaborava ove stravične zločine koje su tada činile muslimanske paravojne, redovne i svake druge njihove jedinice“, rekao je Mitrović.

On je dodao da, nažalost, Crni vrh nije jedino mjesto stradanja Srba kod Zvornika, nego je takvo bilo i Glođansko brdo, na kojem su muslimanske snage poubijale 126 propanika Vojske RS, od kojih se mnogi još vode kao nestali.

Podsjetivši da će u blizini Glođanskog brda biti postavljena spomen-ploča za stradale vojnike, Mitrović je rekao da ova ploča neće biti postavljena na mjestu stradanja, nego nešto niže, jer su sve do sada postavljane spomen- ploče na Glođanskom brdu skrnavljene i porazbijane.

„Naše je opredjeljenje da na mjesta svih stradanja srpskog naroda postavljamo obilježja i od toga nećemo odustati“, rekao je Mitrović.

Inspektor u Timu za istraživanje i dokumentovanje krivičnih djela ratnog zločina Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS Radovan Pejić rekao je novinarima da u vezi ovog stravičnog događaja na Crnom vrhu MUP RS, odnosno Centar javne bezbjednosti Bijeljina, zadokumentovao ovaj zločin, istražio i 13. jula 1993. godine nadležnom tužilaštvu dostavio na procesuiranje.

„Nepobitno smo dokazali da se radilo o planiranom i organizovanom zločinu u kojem su, pored pripadnika VRS, poginula i dva pripadnika MUP-a RS“, rekao je Pejić.

On je naglasio da su identifikovana tri izvršioca po komandnoj odgovornosti, kao i više izvršilaca ovog gnusnog zločina.

„Sa stanovišta MUP-a RS cijenimo da smo dostavili dovoljno dokaza, koji su kroz kasnije prijave konkretizovani, i nije nam jasno zašto nadležno tužilaštvo nije podiglo optužnicu i zašto počinioci, za koje smo nepobitno utvrdili da su izvršili ovaj zločin, još nisu odgovarali“, istakao je Pejić.

Na Crnom vrhu, 10. septembra 1992. godine muslimanske snage ubile su Momira Troboka iz Sarajeva, Duška Novičića iz Zvornika, Jovana Bojovića, Miru Đokića, Milana Spaića i Veljka Bojovića, svi iz Rogatice, kao i Stanimira Jovića i Ljubomira Bogunovića.

U toku odbrambeno-otadžbinskog rata na ovom području stradalo je još osam pripadnika srpskog naroda, za koje je zajednički podignuta ova spomen-ploča.

Cvijeće na Spomen-ploču položile su porodice poginulih, predstavnici Operativnog tima za traženje nestalih RS, Crvenog krsta RS, Republičke, kao i opštinskih organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Zvornika, Bijeljine, Trnova, Rogatice, Istočnog Sarajeva, Šekovića i Srebrenice, opštinske Boračke organizacije, Saveza udruženja ratnih vojnih invalida RS i opštine Zvornik.

Ostavi poruku