U ruskoj republici Severnoj Osetiji danas je dan žalosti proglašen nakon jučerašnjeg terorističkog akta u Vladikavkazu u kome je poginulo 17, a ranjeno 158 osoba, izveštavaju ruske novinske agencije prenoseći izjavu ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva da bandite „treba uništavati“.

„Nema snebivanja sa banditima, njih treba uništavati i ništa drugo čovečanstvo nije smislilo“, rekao je Medvedev na medjunarodnom političkom forumu u Jaroslavlju, dodajući da se demokratska pravila u ovakvim situacijama svode na krivični zakon ili na sprovodjenje odgovarajućih specijalnih operacija.

„Ništa drugo ne može da postoji“, naglasio je ruski predsednik a preneo je Itar-Tas s.

Medvedev je na skupu rekao da je Severni Kavkaz „složen region“ u kome žive gradjani Ruske Federacije.

„Mi znamo kako se razvijala istorija Kavkaza, kavkaskih republika, koliko su ljudi tamo osećajni, emocionalni. Znamo kakav je uticaj religije na Kavkazu, kakva je opasnost pojavljivanja svake vrste stranih ideologa koje ponekad donose samo nesreću, seju neprijateljstvo, podstiču ljude na izvršavanje terorističkih akata“, rekao je Medvedev.

Prema njegovim rečima, siromaštvo i korupcija su neodvojivi deo života na Kavkazu, ali je to problem koji se može prevazići.

Ističući da će vlasti Rusije razvijati Severni Kavkaz kao i ostale regione, ali uz uvažavanje lokalnih specifičnosti, Medvedev je rekao da kavkaski funkcineri ne treba da „se kriju, da sede u svojim palatama“, već treba otvoreno da razgovaraju sa ljudima, uključujući i one koji se sa njima ne slažu.

Itar-Tas s izveštava da u Severnoj Osetiji stanovnici pale sveće u pomen žrtvama na prozorima, trgovima i parkovima, a već od sinoć su kod mesta napada donosili cveće i od jutra nastavljaju da dolaze stotine stanovnika koji dobrovoljno daju krv za ranjene.

Sahranjene su i prve žrtve napada, izveštava agencija RIA Novosti, dodajući da su medju žrtvama i dvoje članova iste porodice, baka i njen jednoipogodišnji unuk.

Majka i njen drugi, trogodišnji sin, otpremljeni su u Moskvu sa težim zadobijenim povredama, navodi ta agencija.

U svim pravoslavnim crkvama glavnog grada Severne Osetije, Vladikavkaza, biće služen moleban za stradale.

Veći broj žrtava biće sahranjen u subotu, a da će neke od žrtava biti sahranjene i u Gruziji, Jermeniji i Ukrajini, navodi Itar-Tas s.

Minutom ćutanja danas je u Moskvi počela i sednica ruske Dume (donjeg doma ruskog parlamenta).

Dan žalosti proglasila je i susedna Južna Osetija, po ukazu predsednika Eduarda Kakojtija.

„Narod Južne Osetije je sa svojom severnoosetijskom braćom, jer smo jedan narod i danas zajedno bolujemo. Jedinstveni smo u odluci da pronadjemo i kaznimo krivce za taj varvarski zločin“, rekao je Kakojti.

Na ulicama Severne Osetije patroliraju pojačani odredi policije a pod naročitim merama bezbednosti je administrativna granica izmedju Ingušetije i Severne Osetije, navodi Itar-Tas s, dodajući da škole, prodavnice, javni saobraćaj i ustanove u Severnoj Osetiji rade uobičajeno.

Prema podacima republičkog Ministarstva zdravlja, jutros se u bolnicama nalazi 107 ranjenih, od kojih je troje u izuzetno teškom stanju, a 11 ranjenika je upućeno avionom u Moskvu.

Na ulazu u centralnu gradsku pijacu u Vladikavkazu terorista-samoubica je juče u automobilu aktivirao eksplozivnu napravu snage izmedju 30 i 40 kilograma trotila, napunjenu usitnjenim delovima metala, a u vozilu je eksplodirao i rezervovar za gas.

Uhapšeno je troje osumnjičenih za umešanost u teroristički akt i ustanovljeno  ko je vlasnik automobila koji je eksplodirao, koji nije upravljao vozilom u trenutku napada, navodi Itar-Tas s.

Ostavi poruku