У руској републици Северној Осетији данас је дан жалости проглашен након јучерашњег терористичког акта у Владикавказу у коме је погинуло 17, а рањено 158 особа, извештавају руске новинске агенције преносећи изјаву руског председника Дмитрија Медведева да бандите „треба уништавати“.

„Нема снебивања са бандитима, њих треба уништавати и ништа друго човечанство није смислило“, рекао је Медведев на медјународном политичком форуму у Јарослављу, додајући да се демократска правила у оваквим ситуацијама своде на кривични закон или на спроводјење одговарајућих специјалних операција.

„Ништа друго не може да постоји“, нагласио је руски председник а пренео је Итар-Тас с.

Медведев је на скупу рекао да је Северни Кавказ „сложен регион“ у коме живе градјани Руске Федерације.

„Ми знамо како се развијала историја Кавказа, кавкаских република, колико су људи тамо осећајни, емоционални. Знамо какав је утицај религије на Кавказу, каква је опасност појављивања сваке врсте страних идеолога које понекад доносе само несрећу, сеју непријатељство, подстичу људе на извршавање терористичких аката“, рекао је Медведев.

Према његовим речима, сиромаштво и корупција су неодвојиви део живота на Кавказу, али је то проблем који се може превазићи.

Истичући да ће власти Русије развијати Северни Кавказ као и остале регионе, али уз уважавање локалних специфичности, Медведев је рекао да кавкаски функцинери не треба да „се крију, да седе у својим палатама“, већ треба отворено да разговарају са људима, укључујући и оне који се са њима не слажу.

Итар-Тас с извештава да у Северној Осетији становници пале свеће у помен жртвама на прозорима, трговима и парковима, а већ од синоћ су код места напада доносили цвеће и од јутра настављају да долазе стотине становника који добровољно дају крв за рањене.

Сахрањене су и прве жртве напада, извештава агенција РИА Новости, додајући да су медју жртвама и двоје чланова исте породице, бака и њен једноипогодишњи унук.

Мајка и њен други, трогодишњи син, отпремљени су у Москву са тежим задобијеним повредама, наводи та агенција.

У свим православним црквама главног града Северне Осетије, Владикавказа, биће служен молебан за страдале.

Већи број жртава биће сахрањен у суботу, а да ће неке од жртава бити сахрањене и у Грузији, Јерменији и Украјини, наводи Итар-Тас с.

Минутом ћутања данас је у Москви почела и седница руске Думе (доњег дома руског парламента).

Дан жалости прогласила је и суседна Јужна Осетија, по указу председника Едуарда Какојтија.

„Народ Јужне Осетије је са својом северноосетијском браћом, јер смо један народ и данас заједно болујемо. Јединствени смо у одлуци да пронадјемо и казнимо кривце за тај варварски злочин“, рекао је Какојти.

На улицама Северне Осетије патролирају појачани одреди полиције а под нарочитим мерама безбедности је административна граница измедју Ингушетије и Северне Осетије, наводи Итар-Тас с, додајући да школе, продавнице, јавни саобраћај и установе у Северној Осетији раде уобичајено.

Према подацима републичког Министарства здравља, јутрос се у болницама налази 107 рањених, од којих је троје у изузетно тешком стању, а 11 рањеника је упућено авионом у Москву.

На улазу у централну градску пијацу у Владикавказу терориста-самоубица је јуче у аутомобилу активирао експлозивну направу снаге измедју 30 и 40 килограма тротила, напуњену уситњеним деловима метала, а у возилу је експлодирао и резервовар за гас.

Ухапшено је троје осумњичених за умешаност у терористички акт и установљено  ко је власник аутомобила који је експлодирао, који није управљао возилом у тренутку напада, наводи Итар-Тас с.

Ostavi poruku