SHARE

Владајуће странке у Србији и западне земље поздрављају усвајање резолуције о Косову у Генералној скупштини УН као резултат компромиса и прихватања реалности, док веће опозиционе странке оптужују власт за неуспјех спољне политике и одустајање од јужен покрајине.Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић је рекао да усвојена резолуција “није идеална”, али да је у овом тренутку била једина реално могућа за већину чланица УН.

“За Србију је најбитније да се резолуцијом указало на то да питање Косова није до краја решено и да ће се преговори наставити. Међународна политика није списак лепих жеља, него прихватање реалности”, рекао је Дачић.

С друге стране, највећа опозициона партија Српска напредна странка /СНС/ Томислава Николића је огорчена због погрешне дипломатске политике Србије, али због тога неће тражити смјену шефа дипломатије Вука Јеремића, већ расписивање ванредних парламентарних избора.

Николић оцјењује да је Тадићева “шатл дипломатија” доживјела дебакл и додаје да би био “најморалније да је Тадић говорио на Генералној скупштини и да је он донео овако лошу вијест Србији, јер је он све то и закувао, да не страда сада Вук Јеремић”.

Опозициона Демократска странка Србије /ДШ/ Војислава Коштунице оптужила је актуелну власт да је “прикривени саучесник у прављењу лажне државе Косово” и да је пристајањем на измијењену резолуцију о Косову “нанијела велико зло и срамоту” држави.

Коштуница, бивши примијер Србије, пита који су нови ултиматуми који ће бити постављени садашњој власти и хоће ли сутра пристати и на захтјеве санџачког муфтије Муамера Зукорлића за успостављање нове покрајине и бити саучесник даље државне разградње Србије?

Лидер опозиционе Либерално-демократска партије /ЛДП/ Чедомир Јовановић рекао је да би смјена шефа дипломатије Јеремића била врста опомене и за предсједника Бориса Тадића, наводећи да Србија мора искористити преговоре са ЕУ на конкретан начин и да промијени спољну политику.

Званичници земаља ЕУ оцијенили су да усвојена резолуција отвара пут за рјешавање проблема између Београда и Приштине, а кључ да тај процес буде успешан је да Брисел и Србији и Косову да нови подстрек за интеграцију у ЕУ.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон оцијенила је да на обе стране, и у Београду и у Приштини, постоји жеља да се крене напред и додала да је ЕУ спремна да у томе пружи сву потребну помоћ.

Предсједник Европског парламента Јержи Бузек позвао је Београд и Приштину да сједну за преговарачки сто и постигну споразум који би коначно решио сва отворена питања и допринио бољем животу свих својих грађана.

SHARE

Оставите одговор