Vladajuće stranke u Srbiji i zapadne zemlje pozdravljaju usvajanje rezolucije o Kosovu u Generalnoj skupštini UN kao rezultat kompromisa i prihvatanja realnosti, dok veće opozicione stranke optužuju vlast za neuspjeh spoljne politike i odustajanje od južen pokrajine.Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić je rekao da usvojena rezolucija „nije idealna“, ali da je u ovom trenutku bila jedina realno moguća za većinu članica UN.

„Za Srbiju je najbitnije da se rezolucijom ukazalo na to da pitanje Kosova nije do kraja rešeno i da će se pregovori nastaviti. Međunarodna politika nije spisak lepih želja, nego prihvatanje realnosti“, rekao je Dačić.

S druge strane, najveća opoziciona partija Srpska napredna stranka /SNS/ Tomislava Nikolića je ogorčena zbog pogrešne diplomatske politike Srbije, ali zbog toga neće tražiti smjenu šefa diplomatije Vuka Jeremića, već raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Nikolić ocjenjuje da je Tadićeva „šatl diplomatija“ doživjela debakl i dodaje da bi bio „najmoralnije da je Tadić govorio na Generalnoj skupštini i da je on doneo ovako lošu vijest Srbiji, jer je on sve to i zakuvao, da ne strada sada Vuk Jeremić“.

Opoziciona Demokratska stranka Srbije /DŠ/ Vojislava Koštunice optužila je aktuelnu vlast da je „prikriveni saučesnik u pravljenju lažne države Kosovo“ i da je pristajanjem na izmijenjenu rezoluciju o Kosovu „nanijela veliko zlo i sramotu“ državi.

Koštunica, bivši primijer Srbije, pita koji su novi ultimatumi koji će biti postavljeni sadašnjoj vlasti i hoće li sutra pristati i na zahtjeve sandžačkog muftije Muamera Zukorlića za uspostavljanje nove pokrajine i biti saučesnik dalje državne razgradnje Srbije?

Lider opozicione Liberalno-demokratska partije /LDP/ Čedomir Jovanović rekao je da bi smjena šefa diplomatije Jeremića bila vrsta opomene i za predsjednika Borisa Tadića, navodeći da Srbija mora iskoristiti pregovore sa EU na konkretan način i da promijeni spoljnu politiku.

Zvaničnici zemalja EU ocijenili su da usvojena rezolucija otvara put za rješavanje problema između Beograda i Prištine, a ključ da taj proces bude uspešan je da Brisel i Srbiji i Kosovu da novi podstrek za integraciju u EU.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton ocijenila je da na obe strane, i u Beogradu i u Prištini, postoji želja da se krene napred i dodala da je EU spremna da u tome pruži svu potrebnu pomoć.

Predsjednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek pozvao je Beograd i Prištinu da sjednu za pregovarački sto i postignu sporazum koji bi konačno rešio sva otvorena pitanja i doprinio boljem životu svih svojih građana.

Ostavi poruku