Израелски борбени авион бомбардовао је касно синоћ два циља у појасу Газе, у одговору на ракетну и минобацачку ватру са те палестинске територије, уперену на југ Израела у претходних 48 сати, саопштила је израелска армија.Јутрос је поново једна ракета типа “ касам“ домаће производње експлодирала у региону Негева, али повреда и штете није било. Исламиштички Хамас, који влада Газом и становници појаса су рекли да је у израелском бомбардовању петоро људи рањено и да су погодјена заправо четири места, измедју осталог  база за обуку безбедносних снага.

На мети ваздушног удара нашао се и југ појаса Газе, где су Палестинци прокопали читаву мрежу подземних тунела да кријумчаре робу и оружје из суседног Египта. Током два дана пре израелског удара три ракете и мине испаљене из Газе пале су у Израел, али повредјених није било.

Ракетна и минобацачка ватра биле су скоро свакодневна појава годинама пре него што је Израел крајем децембра 2008. године покренуо војну офанзиву на појас Газе. После ње су такви прекогранични напади постали спорадични.

Прошле недеље, уочи обнове  директних преговора измедју Израела и Палестинске управе, догодила су се два оружана напада  на другој палестинској територији Западној обали, у којима је погинуло четворо, а рањено  двоје Израелаца. Одговорност за те нападе преузео је Хамас који се противи компромису с Израелом и НЕ учествује у преговорима. Хамасовци сматрају да  председник Палестинске управе и водја ривалског Фатаха Махмуд Абас нема овлашћење да преговора у име свих Палестианца.

Абас је синоћ у телефонском разговору честитао председнику Израела Шимону Пересу јеврејску Нову годину, Рош Хашану која је почела у 8. септембра. Перес је апеловао на Абаса да не напушта преговоре пре постизања циља и да верује израелском премијеру  Бањамину Нетанијаху с којим  преговора. И Нетанијаху је у четвртак разговарао с Абасом. Двојица блискоисточних лидера разменили су  честитке поводом два празника јеврејске Нове године и муслиманског Ид ел Фитра, Рамазанског Бајрама.

Ostavi poruku