Izraelski borbeni avion bombardovao je kasno sinoć dva cilja u pojasu Gaze, u odgovoru na raketnu i minobacačku vatru sa te palestinske teritorije, uperenu na jug Izraela u prethodnih 48 sati, saopštila je izraelska armija.Jutros je ponovo jedna raketa tipa “ kasam“ domaće proizvodnje eksplodirala u regionu Negeva, ali povreda i štete nije bilo. Islamištički Hamas, koji vlada Gazom i stanovnici pojasa su rekli da je u izraelskom bombardovanju petoro ljudi ranjeno i da su pogodjena zapravo četiri mesta, izmedju ostalog  baza za obuku bezbednosnih snaga.

Na meti vazdušnog udara našao se i jug pojasa Gaze, gde su Palestinci prokopali čitavu mrežu podzemnih tunela da krijumčare robu i oružje iz susednog Egipta. Tokom dva dana pre izraelskog udara tri rakete i mine ispaljene iz Gaze pale su u Izrael, ali povredjenih nije bilo.

Raketna i minobacačka vatra bile su skoro svakodnevna pojava godinama pre nego što je Izrael krajem decembra 2008. godine pokrenuo vojnu ofanzivu na pojas Gaze. Posle nje su takvi prekogranični napadi postali sporadični.

Prošle nedelje, uoči obnove  direktnih pregovora izmedju Izraela i Palestinske uprave, dogodila su se dva oružana napada  na drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali, u kojima je poginulo četvoro, a ranjeno  dvoje Izraelaca. Odgovornost za te napade preuzeo je Hamas koji se protivi kompromisu s Izraelom i NE učestvuje u pregovorima. Hamasovci smatraju da  predsednik Palestinske uprave i vodja rivalskog Fataha Mahmud Abas nema ovlašćenje da pregovora u ime svih Palestianca.

Abas je sinoć u telefonskom razgovoru čestitao predsedniku Izraela Šimonu Peresu jevrejsku Novu godinu, Roš Hašanu koja je počela u 8. septembra. Peres je apelovao na Abasa da ne napušta pregovore pre postizanja cilja i da veruje izraelskom premijeru  Banjaminu Netanijahu s kojim  pregovora. I Netanijahu je u četvrtak razgovarao s Abasom. Dvojica bliskoistočnih lidera razmenili su  čestitke povodom dva praznika jevrejske Nove godine i muslimanskog Id el Fitra, Ramazanskog Bajrama.

Ostavi poruku