Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju o Kosovu koju je podnijela Srbija uz podršku EU.Rezolucija usvojena jednoglasno, odnosno aklamacijom.

U obraćanju Generalnoj skupštini ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i pozvao je skupštinu UN da aklamacijom usvoji rezoluciju koju je Srbija podnijela zajedno sa EU.

Jeremić je istakao da Srbija predlaže rezoluciju zajedno sa 27 članica EU od kojih neke nisu priznale nezavisnost Kosova, a neke su to učinile. On je napomenuo da je predložena rezolucija fundamentalno statusno neutralan dokument.

Plenarna sjednica počela je sa dvočasovnim zakašnjenjem, zbog nedoumica koje je izazvalo prisustvo predstavnika Kosova, pa je Jeremić zatražio od predsjedavajućeg Generalne skupštine objašnjenje, s obzirom da Kosovo nije suverena i nezavisna država.

„Vidimo predstavnike Kosova. Oni nisu suverena nezavisna država i molim vas objasnite nam njihovo prisustvo“, rekao je Jeremić, pokazujući na predsjednika Kosova Fatmira Sejdiua, premijera Hašima Tačija i ministra spoljnih poslova Skendera Hisenija.

Srpski stav podržali su Rusi, ali je njihov protest bio uzaludan, jer je predsjedavajući bio nemoćan da interveniše. Kosovska delegacija smještena je na trećem nivou, rezervisanom za goste.

„Oni su gosti Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Italije i SAD“, odgovorio je predsjedavajući Ali Abdusalam Treki.

Jeremić je izjavio je nakon sjednice Generalne skupštine UN da Rezolucija, koja je konsenzusom usvojena na sednici Generalne skupštine UN, ni na koji način ne potvrđuje nezavisnost Kosova, niti dovodi u pitanje teritorijalni integritet Srbije.

On je rekao da je usvajanje rezolucije Srbije o Kosovu, usaglašene sa EU, od izuzetno velike važnosti, jer se njom okončava proces pred Međunarodnim sudom pravde sa političkim zaključkom koji poziva na pregovore.

„Rezolucija koja je usvojena ni na koji način ne potvrđuje nezavisnost Kosova, niti dovodi u pitanje teritorijalni integritet Srbije. Većina govornika u današnoj debati, uključujući i neke od najuticajnijih država – Rusiju, Kinu, Indiju, Brazil, Argentinu, Indoneziju jasno je diskutovala u korist Srbije“, rekao je Jeremić.

On je podsjetio i da dvije trećine članica UN nije priznalo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao i da je rješenje prihvatljivo za sve strane moguće postići samo dijalogom.

„Srbija je spremna za dijalog. Srbija je oduvek bila spremna za dijalog, a nadam se da će i kosovski Albanci biti spremni za dijalog. Rešenje za bilo koje otvoreno pitanje može se legitimno postići samo kada bude potvrđeno u Savetu bezbednosti“, istakao je Jeremić.

Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je ranije da rezolucija, ni na koji način, ne sadrži priznanje nezavisnosti Kosova i da se nakon usaglašavanja sa EU, izmijenjena rezolucija, kao i prethodna, poziva na principe i ciljeve UN. Prima se k znanju sadržaj savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde iz jula ove godine.

U rezoluciji nema, za neke evropske partnere sporne rečenice, da jednostrana secesija ne može biti prihvatljiv način za rješavanje teritorijalnih pitanja, ali se navodi da bi proces dijaloga, sam po sebi, bio faktor mira, bezbjednosti i stabilnosti u regionu i da bi dijalog imao cilj da unaprijedi saradnju, ostvari napredak na putu ka Evropskoj uniji i poboljša živote ljudi.

Poslije rasprave u Generalnoj skupštini, pitanjem Kosova će se i ubuduće, kao i dosad, baviti Savjet bezbjednosti UN, u skladu sa Rezolucijom 1244.

Ostavi poruku