Генерална скупштина УН усвојила је резолуцију о Косову коју је поднијела Србија уз подршку ЕУ.Резолуција усвојена једногласно, односно акламацијом.

У обраћању Генералној скупштини министар спољних послова Србије Вук Јеремић рекао је да Србија неће признати независност Косова и позвао је скупштину УН да акламацијом усвоји резолуцију коју је Србија поднијела заједно са ЕУ.

Јеремић је истакао да Србија предлаже резолуцију заједно са 27 чланица ЕУ од којих неке нису признале независност Косова, а неке су то учиниле. Он је напоменуо да је предложена резолуција фундаментално статусно неутралан документ.

Пленарна сједница почела је са двочасовним закашњењем, због недоумица које је изазвало присуство представника Косова, па је Јеремић затражио од предсједавајућег Генералне скупштине објашњење, с обзиром да Косово није суверена и независна држава.

„Видимо представнике Косова. Они нису суверена независна држава и молим вас објасните нам њихово присуство“, рекао је Јеремић, показујући на предсједника Косова Фатмира Сејдиуа, премијера Хашима Тачија и министра спољних послова Скендера Хисенија.

Српски став подржали су Руси, али је њихов протест био узалудан, јер је предсједавајући био немоћан да интервенише. Косовска делегација смјештена је на трећем нивоу, резервисаном за госте.

„Они су гости Француске, Њемачке, Велике Британије, Италије и САД“, одговорио је предсједавајући Али Абдусалам Треки.

Јеремић је изјавио је након сједнице Генералне скупштине УН да Резолуција, која је консензусом усвојена на седници Генералне скупштине УН, ни на који начин не потврђује независност Косова, нити доводи у питање територијални интегритет Србије.

Он је рекао да је усвајање резолуције Србије о Косову, усаглашене са ЕУ, од изузетно велике важности, јер се њом окончава процес пред Међународним судом правде са политичким закључком који позива на преговоре.

„Резолуција која је усвојена ни на који начин не потврђује независност Косова, нити доводи у питање територијални интегритет Србије. Већина говорника у данашној дебати, укључујући и неке од најутицајнијих држава – Русију, Кину, Индију, Бразил, Аргентину, Индонезију јасно је дискутовала у корист Србије“, рекао је Јеремић.

Он је подсјетио и да двије трећине чланица УН није признало једнострано проглашену независност Косова, као и да је рјешење прихватљиво за све стране могуће постићи само дијалогом.

„Србија је спремна за дијалог. Србија је одувек била спремна за дијалог, а надам се да ће и косовски Албанци бити спремни за дијалог. Решење за било које отворено питање може се легитимно постићи само када буде потврђено у Савету безбедности“, истакао је Јеремић.

Предсједник Србије Борис Тадић рекао је раније да резолуција, ни на који начин, не садржи признање независности Косова и да се након усаглашавања са ЕУ, измијењена резолуција, као и претходна, позива на принципе и циљеве УН. Прима се к знању садржај саветодавног мишљења Међународног суда правде из јула ове године.

У резолуцији нема, за неке европске партнере спорне реченице, да једнострана сецесија не може бити прихватљив начин за рјешавање територијалних питања, али се наводи да би процес дијалога, сам по себи, био фактор мира, безбједности и стабилности у региону и да би дијалог имао циљ да унаприједи сарадњу, оствари напредак на путу ка Европској унији и побољша животе људи.

Послије расправе у Генералној скупштини, питањем Косова ће се и убудуће, као и досад, бавити Савјет безбједности УН, у складу са Резолуцијом 1244.

Ostavi poruku