SHARE

Един Гачић, припадник ратне бригаде Армије БиХ “Ел муџахедин”, којег су саслушали припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА), “проговорио” је о мучењу и убиствима заробљених Срба и шверцу наоружања током рата у БиХ, пише “Глас Српске”.Лист сазнаје од извора блиског Сипи да је Гачић истражиоцима говорио о томе како је, као осамнаестогодишњак, вјерски и политички индоктринисан прије слања у јединицу “Ел муџахедин”, као и о злочинима муџахедина и припадника Армије БиХ током рата.

“Проговорио сам још 1995. године кад је почињен ратни злочин над заробљеним Србима у Ватрогасном дому у Зеници и у селу Орашац код Травника. Тада ме је на разговор позвао љекар у јединици `Ел муџахедин` Абу Абдел, који се од прије рата познавао са мојом мајком и који је погинуо у Француској 1997. године”, рекао је Гачић.

Гачић је испричао да су њему и другим припадницима јединице у рату давали дрогу и слали их у смрт, а да су за 40 дана обуке и годину рата, колико је он учествовао, само два пута добили по мандарину, јер су Арапи који су командовали јединицама Армије БиХ, упркос огромним материјалним средставима и донацијама, шкртарили на храни.

Он је рекао и да су им “свакодневно у чај стављани течни хептанон, артан и акинетон”. Присјетио се да су се припадници јединице “Ел муџахедин” дрогирани борили на Влашићу.

Гачић тврди да се помоћник директора и психијатар у Казнено-поправном дому Зеница Хидајет Јабанџић, који је током рата био љекар у Седмој муслиманској бригади, највише боји да ће проговорити о клању српских војника, за шта се добијао пиштољ са посветом.

Он је навео да Јабанџић покушава на све начине да га спријечи да говори о злочинима и да му је зато навео погрешну дијагнозу и даје му погрешне јаке лијекове.

Нејасно је, међутим, зашто Гачићу, који у зеничком затвору издржава казну због двоструког убиства, није суђено као болесној особи и зашто Јабанџић занемарује налазе тима психијатара са Кошева у којима се наводи да Гачић не болује ни од какве психичке болести, пише лист.

На списку 1 774 припадника одреда “Ел муџахедин”, у који је имао увид “Глаа Српске”, Бањалучанин Един Гачић налази се под редним бројем 658. У том одреду био је од 20. септембра 1995. до 24. децембра исте године.

Наведено је да је у јединици “Ел муџахедин” од 4. марта 1994. до 25. децембра 1995. године био и Бањалучанин Исмет Гунић, који је касније био предсједник Удружења Бањалучана у Зеници. Гачић је Гунића убио послије рата, због чега је осуђен на затворску казну.

Одред “Ел муџахедин” припадао је Трећем корпусу Армије БиХ чије је командант био генерал Сакиб Махмуљин.

SHARE

Оставите одговор