Edin Gačić, pripadnik ratne brigade Armije BiH „El mudžahedin“, kojeg su saslušali pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), „progovorio“ je o mučenju i ubistvima zarobljenih Srba i švercu naoružanja tokom rata u BiH, piše „Glas Srpske“.List saznaje od izvora bliskog Sipi da je Gačić istražiocima govorio o tome kako je, kao osamnaestogodišnjak, vjerski i politički indoktrinisan prije slanja u jedinicu „El mudžahedin“, kao i o zločinima mudžahedina i pripadnika Armije BiH tokom rata.

„Progovorio sam još 1995. godine kad je počinjen ratni zločin nad zarobljenim Srbima u Vatrogasnom domu u Zenici i u selu Orašac kod Travnika. Tada me je na razgovor pozvao ljekar u jedinici `El mudžahedin` Abu Abdel, koji se od prije rata poznavao sa mojom majkom i koji je poginuo u Francuskoj 1997. godine“, rekao je Gačić.

Gačić je ispričao da su njemu i drugim pripadnicima jedinice u ratu davali drogu i slali ih u smrt, a da su za 40 dana obuke i godinu rata, koliko je on učestvovao, samo dva puta dobili po mandarinu, jer su Arapi koji su komandovali jedinicama Armije BiH, uprkos ogromnim materijalnim sredstavima i donacijama, škrtarili na hrani.

On je rekao i da su im „svakodnevno u čaj stavljani tečni heptanon, artan i akineton“. Prisjetio se da su se pripadnici jedinice „El mudžahedin“ drogirani borili na Vlašiću.

Gačić tvrdi da se pomoćnik direktora i psihijatar u Kazneno-popravnom domu Zenica Hidajet Jabandžić, koji je tokom rata bio ljekar u Sedmoj muslimanskoj brigadi, najviše boji da će progovoriti o klanju srpskih vojnika, za šta se dobijao pištolj sa posvetom.

On je naveo da Jabandžić pokušava na sve načine da ga spriječi da govori o zločinima i da mu je zato naveo pogrešnu dijagnozu i daje mu pogrešne jake lijekove.

Nejasno je, međutim, zašto Gačiću, koji u zeničkom zatvoru izdržava kaznu zbog dvostrukog ubistva, nije suđeno kao bolesnoj osobi i zašto Jabandžić zanemaruje nalaze tima psihijatara sa Koševa u kojima se navodi da Gačić ne boluje ni od kakve psihičke bolesti, piše list.

Na spisku 1 774 pripadnika odreda „El mudžahedin“, u koji je imao uvid „Glaa Srpske“, Banjalučanin Edin Gačić nalazi se pod rednim brojem 658. U tom odredu bio je od 20. septembra 1995. do 24. decembra iste godine.

Navedeno je da je u jedinici „El mudžahedin“ od 4. marta 1994. do 25. decembra 1995. godine bio i Banjalučanin Ismet Gunić, koji je kasnije bio predsjednik Udruženja Banjalučana u Zenici. Gačić je Gunića ubio poslije rata, zbog čega je osuđen na zatvorsku kaznu.

Odred „El mudžahedin“ pripadao je Trećem korpusu Armije BiH čije je komandant bio general Sakib Mahmuljin.

Ostavi poruku