Ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović izjavio je da MUP Srednjobosanskog kantona nije učinio ništa da spriječi Harisa Čauševića zvanog Oks da minira policijsku stanicu u Bugojnu, iako je od Obavještajno bezbjednosne agencije /OBA/ dobio podatke da je riječ o kriminalcu i potencijalnom teroristi.Ahmetović je za „Pres RS“ rekao da su za teroristički napad u Bugojnu odgovorne one policijske strukture koje su ignorisale podatke dobijene od OBA i podsjetio da je Komisija za bezbjednost federalnog parlamenta na jednoj od posljednih sjednica pokrenula internu istragu o odogovornosti policije Srednjebosanskog kantona.

„Na bazi tih informacija koje je OBA dostavila, Čauševiću je odavno trebalo da se sudi, ali se to nije dogodilo. iako su ti podaci dostavljeni i MUP-u Srednjebosanskog kantona“, rekao je Ahmetović.

Odgovarajući na pitanje da li to znači da je krivac za teroristički napad na policijsku stanicu u Bugojnu upravo MUP Srednjebosanskog kantona, Ahmetović je odgovorio da će to biti poznato nakon završetka interne istrage.

Ostavi poruku