Предсједник Владе Републике Српске (РС) Милорад Додик оцијенио је да се Турска у БиХ понаша навијачки и у искључивој подршци бошњачко-муслиманским националним интересима, с циљем да Бошњаке доведе у доминантну позицију у односу на друге народе.

„Турска се ослања на њихово политичко лидерство и вјерску заједницу да би промовисала своје интересе, а то је што значајнији регионални утицај Турске као јаке земље, која је до скора била невидљива у регионалним и свјетским оквирима“, рекао је Додик на округлом столу о теми „Неоосманизам и РС“ у Бањалуци.

Према његовим ријечима, Турска у БиХ несумњиво подржава искључиво бошњачке политичке опције, без жеље да покаже спремност да прихвати и разумије и друге политичке опције и њихово присуство, а прије свега националне опције.

„Турска игнорише српске националне интересе у БиХ и кроз концепт стварања БиХ као унитарне, по њима функционалне земље, треба да у будућности доведе до доминације Бошњака – муслимана и на тај начин прекомпонује БиХ“, нагласио је Додик.

Он је додао да Турска жели да доведе БиХ у позицију против које су биле западне земље почетком 90-тих година 20. вијека, а то је стварање исламске земље на Балкану.

„Успјешна неоосманистичка политика у суштини је и даље прагматична политика и иде за тим да користи циљеве Запада који овдје, наводно, жели да види и функционалну земљу БиХ, што турска спољна политика вјешто користи, настојећи да Српску одржи на негативном курсу према свим другим вриједностима“, рекао је Додик.

Додик је истакао да је добро да се одржавају овакви скупови на којима треба да се на научној основи расправља о томе шта је основа неоосманске политике.

„Прихватио сам да учествујем на овом округлом столу да бих охрабрио да се овакве теме и убудуће стављају на дневни ред, јер је легитимно да се расправља о активностима других земаља на овом простору. Волио бих да наредна тема буде улога Америке, Русије и Европске уније у региону“, истакао је Додик.

Ostavi poruku