Politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić ocijenio je da srpska rezolucija o Kosovu nije nikakav kompromis, nego su još jednom SAD i dio EU pokazali svoju bahatost prema Srbiji.„Još jednom su SAD i dio EU pokazali do koje mere je njihova bahatost prema Srbiji narasla da čak i nešto što je 95 odsto u njihovom interesu i potpuno u skladu sa njihovim stavovima bude neprihvatljivo zbog dve rečenice“, rekao je Kesić za Srnu.

On je dodao da je Srbija morala potpuno da prihvati 100 odsto onog što su SAD i dio EU tražili od nje i da tu nije bilo nimalo prostora da se uvažavaju bilo koji srpski interesi ili stavovi.

„Ja ne vidim tu kompromis između Srbije i EU oko pitanja rezolucije. Ja tu vidim da je Srbija prihvatila potpuno ono što je bila pozicija EU“, rekao je Kesić, navodeći da se sada vidi da prvobitna srpska rezolucija nije bila dio generalne strategije, nego improvizacija usmjerena ka domaćoj javnosti.

Govoreći o situaciji u Sandžaku, Kesić je rekao da je osnovni problem između dvije postojeće islamske zajednice, ali da zbog rasta tenzija postoji ozbiljna mogućnost od izbijanja nasilja prvenstveno među muslimanima u Srbiji, a potom i između policije i radikalnih faktora, koji, u suštini, podržavaju sandžačkog muftiju Muamera Zukorlića.

„Muftija pokušava da to pitanje internacionalizuje, a to je vrlo velika opasnost po Srbiju, pogotovo u ovom momentu, jer se nalazi u poziciji potpune defanzive spoljne politike i odlučnosti“, rekao je Kesić, koji navodi da je pitanje Sandžaka u početnoj fazi i da će tek postati problem.

On ne vjeruje da su neke strane sile „potpaljivale“ problem Sandžaka, ali da su ga definitivno iskoristile, kao i sam muftija Zukorlić, koji je shvatio da je ovo nabolji momenat da se pritiska vlast u Srbiji da se dođe do rješenja koje je njemu prihvatljivo.

Kesić nije isključio ni uticaj poglavara Islamske zajednice BiH Mustafe Cerića na situaciju u Sandžaku, navodeći da je najveći faktor sukoba između dvije islamske zajednice u Srbiji pitanje da li treba da opstane islamska zajednica u okvirima koje imala za vrijeme stare Jugoslavije ili treba svaka republika i nova država da ima sopstvenu islamsku zajednicu.

„U ovom momentu Ceriću apsolutno ne odgovara da se formira i stvori ta odvojena islamska zajednica Srbije, jer je on, na kraju krajeva, izabran i preko uticaja glasova iz Sandžaka. Mislim da će borba oko toga biti jedna od žešćih“, smatra Kesić.

On ocjenjuje da u ovakvoj situaciji, Bošnjaci u BiH imaju mogućnost da koriste pitanje Sandžaka ne samo u odnosu sa Srbijom, da to bude neka vrsta prijetnje prema Srbiji, nego i u odnosu prema RS.

„A najviše je to usmereno prema međunarodnoj zajednici da se pokaže kao još jedan argument protiv mogućeg otcepljenja RS“, rekao je Kesić za Srnu.

Ostavi poruku