SHARE

Политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић оцијенио је да српска резолуција о Косову није никакав компромис, него су још једном САД и дио ЕУ показали своју бахатост према Србији.“Још једном су САД и дио ЕУ показали до које мере је њихова бахатост према Србији нарасла да чак и нешто што је 95 одсто у њиховом интересу и потпуно у складу са њиховим ставовима буде неприхватљиво због две реченице”, рекао је Кесић за Срну.

Он је додао да је Србија морала потпуно да прихвати 100 одсто оног што су САД и дио ЕУ тражили од ње и да ту није било нимало простора да се уважавају било који српски интереси или ставови.

“Ја не видим ту компромис између Србије и ЕУ око питања резолуције. Ја ту видим да је Србија прихватила потпуно оно што је била позиција ЕУ”, рекао је Кесић, наводећи да се сада види да првобитна српска резолуција није била дио генералне стратегије, него импровизација усмјерена ка домаћој јавности.

Говорећи о ситуацији у Санџаку, Кесић је рекао да је основни проблем између двије постојеће исламске заједнице, али да због раста тензија постоји озбиљна могућност од избијања насиља првенствено међу муслиманима у Србији, а потом и између полиције и радикалних фактора, који, у суштини, подржавају санџачког муфтију Муамера Зукорлића.

“Муфтија покушава да то питање интернационализује, а то је врло велика опасност по Србију, поготово у овом моменту, јер се налази у позицији потпуне дефанзиве спољне политике и одлучности”, рекао је Кесић, који наводи да је питање Санџака у почетној фази и да ће тек постати проблем.

Он не вјерује да су неке стране силе “потпаљивале” проблем Санџака, али да су га дефинитивно искористиле, као и сам муфтија Зукорлић, који је схватио да је ово набољи моменат да се притиска власт у Србији да се дође до рјешења које је њему прихватљиво.

Кесић није искључио ни утицај поглавара Исламске заједнице БиХ Мустафе Церића на ситуацију у Санџаку, наводећи да је највећи фактор сукоба између двије исламске заједнице у Србији питање да ли треба да опстане исламска заједница у оквирима које имала за вријеме старе Југославије или треба свака република и нова држава да има сопствену исламску заједницу.

“У овом моменту Церићу апсолутно не одговара да се формира и створи та одвојена исламска заједница Србије, јер је он, на крају крајева, изабран и преко утицаја гласова из Санџака. Мислим да ће борба око тога бити једна од жешћих”, сматра Кесић.

Он оцјењује да у оваквој ситуацији, Бошњаци у БиХ имају могућност да користе питање Санџака не само у односу са Србијом, да то буде нека врста пријетње према Србији, него и у односу према РС.

“А највише је то усмерено према међународној заједници да се покаже као још један аргумент против могућег отцепљења РС”, рекао је Кесић за Срну.

SHARE

Оставите одговор