Naslovna Vijesti Pravljenje paralele sa dešavanjima u BiH

Pravljenje paralele sa dešavanjima u BiH

0

Pozivanje stranih posmatrača u Sandžak treba da posluži za realizaciju šireg plana i dogovora poglavara Islamske zajednice (IZ) BiH Mustafe Cerića i glavnog muftije IZ u Srbiji Muamera Zukorlića, odnosno za pravljenje paralele sa onim što se dešava u BiH u toku predizborne kampanjeili, možda, sa onim što će se dešavati poslije oktobarskih izbora, izjavio je poslanik Bošnjačke demokratske stranke Sandžaka u Narodnoj skupštini Srbije Esad Džudžević.“Suština je da Sandžak od toga neće imati nikakve koristi. Radi se o pokušaju miješanja vjere i politike na nedozvoljen i primitivan način. Zukorlić je stvorio jak kriminalni krug od svog univerziteta i dijela IZ koju on kontroliše, a u kome se nalaze i ogranak Rijaseta IZ BiH i reis Cerić“, rekao je Džudžević za „Glas Srpske“.

On je naglasio je da Zukorlić zbog preventivne zaštite tog kriminala koristi tvrdnje o potrebi zaštite navodno ugroženih bošnjačkih prava.

Džudžević je rekao da reis Cerić svojim djelovanjem doprinio raspirivanju strasti u Sandžaku u pokušaju da ostvari svoje političke ciljeve.

„Smatramo neprihvatljivim ono što reis Cerić pokušava da radi u BiH, a još više ono što pokušava Zukorlić ovdje, dakle taj aspekt miješanja vjere i politike. Imamo činjenicu da godinama na svjetskom ekonomskom forumu u Davosu niko ispred Bošnjaka iz BiH ne učestvuje osim reisa Cerića, koji je vjerski poglavar. To je konflikt koji je za nas potpuno neprihvatljiv, a to je svođenje Bošnjaka i u BiH i u Sandžaku na nivo vjerske grupe“, naglasio je Džudžević.

On je najavio suprostavljanje tom konceptu kriminalnog miljea, koji želi da provuče priču o kršenju vjerskih prava, dodajući da žele da u Srbiji i drugim državama u kojima žive kao nacionalna zajednica razvijaju svoja prava u skladu sa evropskim iskustvima.

Zukorlićeve pristalice protestovale su u Novom Pazaru u subotu, 4. septembra, zbog izgradnje vrtića u tom gradu na lokaciji za koju tvrde da pripada njihovoj islamskoj zajednici, dok gradske vlasti navode da je ta lokacija još prije mnogo godina kupljena od islamske zajednice. Na protestima je povrijeđeno vie policajaca i službenika Zukorlićeve islamske zajednice.

U Srbiji već nekoliko godina djeluju dvije suprotstavljene islamske zajednice – Islamska zajednica Srbije sa sjedištem u Beogradu, koju predvodi reis Adem Zilkić i koja za svoj duhovni centar smatra Beograd i Islamska zajednica u Srbiji, sa sjedištem u Novom Pazaru, koju predvodi sandžački muftija Muamer Zukorlić i koja za svoj duhovni centar smatra Sarajevo.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version