SHARE

Позивање страних посматрача у Санџак треба да послужи за реализацију ширег плана и договора поглавара Исламске заједнице (ИЗ) БиХ Мустафе Церића и главног муфтије ИЗ у Србији Муамера Зукорлића, односно за прављење паралеле са оним што се дешава у БиХ у току предизборне кампање или, можда, са оним што ће се дешавати послије октобарских избора, изјавио је посланик Бошњачке демократске странке Санџака у Народној скупштини Србије Есад Џуџевић.”Суштина је да Санџак од тога неће имати никакве користи. Ради се о покушају мијешања вјере и политике на недозвољен и примитиван начин. Зукорлић је створио јак криминални круг од свог универзитета и дијела ИЗ коју он контролише, а у коме се налазе и огранак Ријасета ИЗ БиХ и реис Церић”, рекао је Џуџевић за “Глас Српске”.

Он је нагласио је да Зукорлић због превентивне заштите тог криминала користи тврдње о потреби заштите наводно угрожених бошњачких права.

Џуџевић је рекао да реис Церић својим дјеловањем допринио распиривању страсти у Санџаку у покушају да оствари своје политичке циљеве.

“Сматрамо неприхватљивим оно што реис Церић покушава да ради у БиХ, а још више оно што покушава Зукорлић овдје, дакле тај аспект мијешања вјере и политике. Имамо чињеницу да годинама на свјетском економском форуму у Давосу нико испред Бошњака из БиХ не учествује осим реиса Церића, који је вјерски поглавар. То је конфликт који је за нас потпуно неприхватљив, а то је свођење Бошњака и у БиХ и у Санџаку на ниво вјерске групе”, нагласио је Џуџевић.

Он је најавио супростављање том концепту криминалног миљеа, који жели да провуче причу о кршењу вјерских права, додајући да желе да у Србији и другим државама у којима живе као национална заједница развијају своја права у складу са европским искуствима.

Зукорлићеве присталице протестовале су у Новом Пазару у суботу, 4. септембра, због изградње вртића у том граду на локацији за коју тврде да припада њиховој исламској заједници, док градске власти наводе да је та локација још прије много година купљена од исламске заједнице. На протестима је повријеђено вие полицајаца и службеника Зукорлићеве исламске заједнице.

У Србији већ неколико година дјелују двије супротстављене исламске заједнице – Исламска заједница Србије са сједиштем у Београду, коју предводи реис Адем Зилкић и која за свој духовни центар сматра Београд и Исламска заједница у Србији, са сједиштем у Новом Пазару, коју предводи санџачки муфтија Муамер Зукорлић и која за свој духовни центар сматра Сарајево.

SHARE

Оставите одговор