Свако друго домаћинство у БиХ посједује нелегално оружје, податак је добијен упоређивањем броја домаћинстава у БиХ са бројем нелегалног оружја – пишу „Независне новине“.Према посљедњим подацима Агенције за статистику, у БиХ има 1 054 613 домаћинстава, док у УНДП-у кажу да посљедње истраживање показује да у БиХ око 495 000 домаћинстава нелегално посједује оружје.

„Број од 495 000, нажалост, може бити и већи, с обзиром на то да једно домаћинство може посједовати један или више комада ватреног оружја“, каже менаџерка контроле лаког оружја и муниције УНДП-а у БиХ Амна Бербић.

Међутим, како она истиче, према подацима из 2004. године, добијеним од полицијских структура у РС, ФБиХ и у Брчко дистрикту, укупно 353 000 комада оружја је регистровано у цивилном посједу. То значи да у БиХ има укупно око 850 000 комада легалног и нелегалног оружја.

„Од 1999. године, путем операције ‘Жетва’, прикупљено је око 70 000 комада, што је свега око 15 одсто од процијењене количине нелегалног оружја“, наводи Бербић.

Она сматра да у БиХ недостају законске регулативе које укључују строже казне и процедуре у складу са директивама ЕУ, као и могућност периода амнестије који би омогућио становништву да добровољно преда убојита средства.

У МУП-у РС су потврдили да су, због недозвољеног кориштења, држања или препродаје оружја или експлозивних материјала, у првих шест мјесеци ове године извјештаји поднесени против 241 особе, што представља повећање од 10,6 одсто у поређењу с истим периодом прошле године.

У истом периоду, према подацима ФУП-а, евидентирано је 159 случајева недозвољеног држања оружја или експлозивних материја.

Социолози сматрају да грађани оружје углавном чувају због „неповјерења према другој страни“.

Ostavi poruku