Generalna skupština Ujedinjenih nacija trebalo bi danas da se izjasni o rezoluciji o Kosovu i Metohiji, koju su usaglasile Srbija i Evropska unija.Rezoluciju će Generalnoj skupštini UN predstaviti šef srpske diplomatije Vuk Jeremić u delu sednice koji počinje u 21 sat po srednjoevropskom vremenu.

Redefinisani tekst rezolucije je usaglašen sa svih 27 država članica EU – 22 koje su priznale nezavisnost Kosova i pet koje to nisu učinile, tako da su se stekli uslovi da taj dokument u Generalnoj skupštini UN bude usvojen konsenzusom, bez glasanja.

Tekst Rezolucije, koju je Srbija posle višednevnih diplomatskih kontakata usaglasila sa EU, poziva na dijalog o kosovskom pitanju, a Srbija ni na koji način ne priznaje nezavisnost svoje južne pokrajine.

Usvajanjem tog dokumenta, u koji je Tanjug imao uvid, Generalna skupština UN bi pozdravila „spremnost EU da olakša proces dijaloga izmedju strana“.

„Proces dijaloga bi, sam po sebi, bio faktor mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu. Ovaj dijalog bi imao za cilj da unapredi saradnju, ostvari napredak na putu ka Evropskoj uniji i poboljša živote ljudi“, navedeno je u predlogu rezolucije.

Taj dokument predstavlja kompromis koji je Srbija postigla u saradnji sa EU, i u potpunosti je u skladu sa odlukom Narodne skupštine Srbije od 26. jula 2010. godine, dok je je poziv na dijalog Beograda i Prištine u skladu s pricipijelnim stavom Srbije da se jedino pregovaranjem može pronaći obostrano prihvatljivo rešenje pitanja Kosova, koje će biti potvrdjeno u Savetu bezbednosti UN.

Ostavi poruku