Danas se navršava 17 godina od stradanja srpskih civila u napadu hrvatske vojske na Medački džep, kod Gospića u Hrvatskoj, 1993. godine, kada je ubijeno 88 Srba, a tri sela sravnjena sa zemljom.Tim povodom će  biti služen parastos u crkvi Svetog Marka u Beogradu, koji organizuje Udruženje porodica nestalih i poginulig lica u Krajini i Hrvatskoj.

Nakon iznenadnog napada na srpska podvelebitska sela Čitluk, Divoselo i Počitelj, koja su se već 18 mjeseci nalazila pod zaštitom UN, hrvatska vojska je pljačkala, palila, rušila kuće, ubijala i masakrirala srpske civile, vojnike i milicionere, a sva tri sela su sravnjena po principu „spržene zemlje“.

Prema saopštenju Centra „Veritas“, od pronađenih posmrtnih ostataka 84 lica, osam je ostalo neidentifikovano, dok se traga za još četiri lica.

`Haški tribunal je u julu 2001. godine podigao optužnicu protiv hrvatskih generala Rahima Ademija, Janka Bobetka i Mirka Norca za ove zločine, ali je Bobetko umro 2003. godine, dok su predmeti protiv Ademija i Norca prebačeni hrvatskom pravosuđu.

Norac je u Hrvatskoj osuđen na minimalnu kaznu od sedam godina zatvora za nesprečavanje, podržavanje i ohrabrivanje ubistava četiri civila i pljačkanje imovine, te ubijanje jednog i mučenje drugog ratnog zarobljenika, dok je Ademi oslobođen optužbi.

Navodeći da je pri odlučivanju o kazni hrvatski sud kao olakšavajuće okolnosti Norcu naveo „mladost i životno neiskustvo u ambijentu domoljubivih zanosa“, Veritas ocjenjuje da je time poslata jasna poruka da će zločin ako doprinosi „višim“ ciljevima biti dopušten.

U ovom napadu, prema „Veritasovim“ podacima, stradalo je 88 Srba – 46 vojnika, šest milicionera i 36 civila, od kojih 26 starijih od 60 godina, a među njima i 17 žena.

U toj akciji ranjenika uopšte nije bilo, a na tijelima žrtava bile su primijetne i razbijene lobanje i mnogobrojne prostrelne rane iz neposredne blizine, što upućuje na zaključak da je riječ o sistematskom ubijanju zarobljenih i ranjenih.

Pripadnici UNPROFOR-a su se prvi put umiješali i nakon trodnevnih borbi sa hrvatskom vojskom i policijom, po ulasku u „Medački džep“, mogli su da konstantuju da u tim selima više nema znakova života, ni ljudi, ni životinja i da je „razaranje potpuno, sistematsko i namjerno“.

Pripadnici UNPROFOR-a su, nakon što su u direktnoj borbi ušli u ovo područje, izvukli još 18 leševa, od kojih je većina bila izmasakrirana /odsječeni pojedini dijelovi tijela/ ili zapaljeni /za života bacani u vatru/.

U maju 2000. godine haški istražioci pronalaze i nove dokaze o zločinu u Medačkom džepu – 11 tijela skrivenih u septičkoj jami u nekad srpskom dijelu Gospića, od kojih je šest identifikovano DNK-a metodom.

Ostavi poruku