Аутономија Санџака биће неминован друштвени процес у којем би, у интересу стабилности Србије и Црне Горе, на вријеме требало водити дијалог са званичним Београдом и Подгорицом, изјавио је главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић.

Он сматра да је модел Јужног Тирола најпримјеренији облик аутономије за Санџак.

Зукорлић је подгоричким „Вијестима“ рекао да аутономија Санџака не представља пријетњу државном интегритету Црне Горе и Србије.

„Црна Гора би требало да схвати да је Бошњацима потребно дати осјећај колективне националне сигурности и осјећај да не постоје неки програми асимилације“, навео је Зукорлић.

Он каже да је Санџак подијељен на двије државе и да је концепт прекограничне аутономије нешто што би требало бити платформа за преговоре.

Зукорлићеве присталице протестовале су у Новом Пазару у суботу, 4. септембра, због изградње вртића у том граду на локацији за коју тврде да припада њиховој исламској заједници, док градске власти наводе да је та локација још прије много година купљена од исламске заједнице. На протестима су повријеђена четворица полицајаца и двојица службеника Зукорлићеве исламске заједнице.

У Србији већ неколико година дјелују двије супротстављене исламске заједнице – Исламска заједница Србије са сједиштем у Београду, коју предводи реис Адем Зилкић и која за свој духовни центар сматра Београд и Исламска заједница у Србији, са сједиштем у Новом Пазару, коју предводи санџачки муфтија Муамер Зукорлић и која за свој духовни центар сматрa Сарајево.                                        

Ostavi poruku