Autonomija Sandžaka biće neminovan društveni proces u kojem bi, u interesu stabilnosti Srbije i Crne Gore, na vrijeme trebalo voditi dijalog sa zvaničnim Beogradom i Podgoricom, izjavio je glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić.

On smatra da je model Južnog Tirola najprimjereniji oblik autonomije za Sandžak.

Zukorlić je podgoričkim „Vijestima“ rekao da autonomija Sandžaka ne predstavlja prijetnju državnom integritetu Crne Gore i Srbije.

„Crna Gora bi trebalo da shvati da je Bošnjacima potrebno dati osjećaj kolektivne nacionalne sigurnosti i osjećaj da ne postoje neki programi asimilacije“, naveo je Zukorlić.

On kaže da je Sandžak podijeljen na dvije države i da je koncept prekogranične autonomije nešto što bi trebalo biti platforma za pregovore.

Zukorlićeve pristalice protestovale su u Novom Pazaru u subotu, 4. septembra, zbog izgradnje vrtića u tom gradu na lokaciji za koju tvrde da pripada njihovoj islamskoj zajednici, dok gradske vlasti navode da je ta lokacija još prije mnogo godina kupljena od islamske zajednice. Na protestima su povrijeđena četvorica policajaca i dvojica službenika Zukorlićeve islamske zajednice.

U Srbiji već nekoliko godina djeluju dvije suprotstavljene islamske zajednice – Islamska zajednica Srbije sa sjedištem u Beogradu, koju predvodi reis Adem Zilkić i koja za svoj duhovni centar smatra Beograd i Islamska zajednica u Srbiji, sa sjedištem u Novom Pazaru, koju predvodi sandžački muftija Muamer Zukorlić i koja za svoj duhovni centar smatra Sarajevo.                                        

Ostavi poruku