SHARE

Предсједник Србије Борис Тадић добио је подршку српске Владе да прихвати понуду ЕУ и усагласи са Бриселом текст резолуције о Косову.На телефонској сједници Тадић је добио апсолутну подршку министара за тај потез, а очекује се да се током поподнева о овој одлуци Владе у Београду буде обавијештена и шефица дипломатије ЕУ Кетрин Ештон, јавља Б92.

Србија би морала већ током поподнева о измјенама текста резолуције обавијести и Генералну скупштину УН, која би сутра требало да гласа о том документу.

“Заједничка полазишта” ЕУ, о којима су у Бриселу јуче разговарали Тадић и Ештон, биће уграђена у текст преиначене српске резолуције, коју би поподне Мисија Србије при УН, у Њујорку, доставила за сутрашњу расправу у Генералној скупштини.

Кључна ставка у “заједничким полазиштима”, која су уз доста напора и извјесне допуне у анексима, успјеле да усагласе и земље ЕУ које признају и оне које не признају независност Косова, јесте понуда ЕУ за посредовање и “добре услуге” у очекиваном дијалогу Београда и Приштине.

Србија је у првом тексту резолуције предочила нужност да почну преговори о свим отвореним питањима везаним за Косово, дакле и о статусу.

Према нагодби Београда и Брисела сада је унесена за обје стране прихватљива “отворена формулација” да ЕУ нуди добре услуге за “дијалог између страна”, а у циљу јачања мира и стабилности региона, као и “напретка на путу ка ЕУ” и бољег живота људи.

Румунија и Кипар су уједно у посебном анексу “полазишта” ставили до знања да Међународни суд правде својим “савјетодавним мишљењем” није ушао у суштину косовског проблема и правних посљедица самопроглашења независности у Приштини.

Букурешт подвлачи да је битна будућност односа Србије и ЕУ, односно интеграција Србије у ЕУ, исто као и поштовање територијалног интегритета.

Кипар је предочио да се не може оспорити право Србији да се бори против сецесије Косова и тражи преговоре о свим отвореним питањима.

Усвојена полазишта садрже и формулацију да се “прима на знање” да те смјернице Ештонове за разговоре с Тадићем не доводе у питање право чланица ЕУ да односе с Косовом темеље у складу са сопственом праксом и међународним правом.

За САД и најјаче земље ЕУ била је спорна формулација у српској резолуцији да је неприхватљива једнострана сецесија као начин за рјешавање територијалних питања и то што се позива на рјешавање свих отворених питања.

SHARE

Оставите одговор