Predsjednik Srbije Boris Tadić dobio je podršku srpske Vlade da prihvati ponudu EU i usaglasi sa Briselom tekst rezolucije o Kosovu.Na telefonskoj sjednici Tadić je dobio apsolutnu podršku ministara za taj potez, a očekuje se da se tokom popodneva o ovoj odluci Vlade u Beogradu bude obaviještena i šefica diplomatije EU Ketrin Ešton, javlja B92.

Srbija bi morala već tokom popodneva o izmjenama teksta rezolucije obavijesti i Generalnu skupštinu UN, koja bi sutra trebalo da glasa o tom dokumentu.

„Zajednička polazišta“ EU, o kojima su u Briselu juče razgovarali Tadić i Ešton, biće ugrađena u tekst preinačene srpske rezolucije, koju bi popodne Misija Srbije pri UN, u Njujorku, dostavila za sutrašnju raspravu u Generalnoj skupštini.

Ključna stavka u „zajedničkim polazištima“, koja su uz dosta napora i izvjesne dopune u aneksima, uspjele da usaglase i zemlje EU koje priznaju i one koje ne priznaju nezavisnost Kosova, jeste ponuda EU za posredovanje i „dobre usluge“ u očekivanom dijalogu Beograda i Prištine.

Srbija je u prvom tekstu rezolucije predočila nužnost da počnu pregovori o svim otvorenim pitanjima vezanim za Kosovo, dakle i o statusu.

Prema nagodbi Beograda i Brisela sada je unesena za obje strane prihvatljiva „otvorena formulacija“ da EU nudi dobre usluge za „dijalog između strana“, a u cilju jačanja mira i stabilnosti regiona, kao i „napretka na putu ka EU“ i boljeg života ljudi.

Rumunija i Kipar su ujedno u posebnom aneksu „polazišta“ stavili do znanja da Međunarodni sud pravde svojim „savjetodavnim mišljenjem“ nije ušao u suštinu kosovskog problema i pravnih posljedica samoproglašenja nezavisnosti u Prištini.

Bukurešt podvlači da je bitna budućnost odnosa Srbije i EU, odnosno integracija Srbije u EU, isto kao i poštovanje teritorijalnog integriteta.

Kipar je predočio da se ne može osporiti pravo Srbiji da se bori protiv secesije Kosova i traži pregovore o svim otvorenim pitanjima.

Usvojena polazišta sadrže i formulaciju da se „prima na znanje“ da te smjernice Eštonove za razgovore s Tadićem ne dovode u pitanje pravo članica EU da odnose s Kosovom temelje u skladu sa sopstvenom praksom i međunarodnim pravom.

Za SAD i najjače zemlje EU bila je sporna formulacija u srpskoj rezoluciji da je neprihvatljiva jednostrana secesija kao način za rješavanje teritorijalnih pitanja i to što se poziva na rješavanje svih otvorenih pitanja.

Ostavi poruku