Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Slobodan Šaraba izjavio je da ga zaključci Narodne skupštine Republike Srpske o zakonu o popisu stanovništva u BiH ne obavezuju.„Riječ je o zaključcima u kojima je izražena volja vladajuće političke stranke, odnosno, vladajućih političkih stranaka u RS“, rekao je Šaraba Srni.

On je podsjetio na stav Demokratske partije, čiji je član, da je popis stanovništva 2011. godine potreban RS i BiH.

„Time bi se razdvojili od Liberije, Sudana, Somalije i Etiopije u kojima, nažalost, nema popisa, kao što ga nažalost nema ni u BiH“, istakao je Šaraba, dodajući da je popis stanovništva potreban da bi se utvrdilo stvarno stanje u BiH i RS.

Šaraba je rekao da bi ovim zakonom bio omogućen popis Srba, jer je to potrebno srpskom nacionalnom korpusu u RS.

Prema njegovim riječima, član 48 predloženog zakona o popisu stanovništva koji govori o primjeni rezultata popisa pri formiranju vlasti, nije toliko štetan po interese RS kao što se želi predstaviti.

„Formiranje vlasti u BiH vrši se po nekim drugim zakonima, a ne po zakonu o popisu stanovništva“, rekao je Šaraba, navodeći da se u Srpskoj vlast formira na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi, Zakona o ministarstvima i Ustavu RS.

Šaraba je pozvao predsjedavajuću Doma naroda Dušanku Majkić da što prije zakaže sjednicu ovog doma kako bi zakon o popisu stanovništva 2011. godine bio usvojen, čime bi RS skinula taj teret i omogućila popis Srba.

Narodna skupština RS zatražila je juče od delegata iz RS u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH da ne podrže zakon u kome bi ostao član 48 u predloženoj formi.

Parlament Srpske pozvao je i i druge delegate u Domu naroda da postignu dogovor o zakonu bez spornog člana ili da traže drugu prihvatljivu formu. Prijedlog zakona o popisu stanovništva u BiH 2011. godine nalazi se u posljednjoj fazi usvajanja u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ostavi poruku