Српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Слободан Шараба изјавио је да га закључци Народне скупштине Републике Српске о закону о попису становништва у БиХ не обавезују.„Ријеч је о закључцима у којима је изражена воља владајуће политичке странке, односно, владајућих политичких странака у РС“, рекао је Шараба Срни.

Он је подсјетио на став Демократске партије, чији је члан, да је попис становништва 2011. године потребан РС и БиХ.

„Тиме би се раздвојили од Либерије, Судана, Сомалије и Етиопије у којима, нажалост, нема пописа, као што га нажалост нема ни у БиХ“, истакао је Шараба, додајући да је попис становништва потребан да би се утврдило стварно стање у БиХ и РС.

Шараба је рекао да би овим законом био омогућен попис Срба, јер је то потребно српском националном корпусу у РС.

Према његовим ријечима, члан 48 предложеног закона о попису становништва који говори о примјени резултата пописа при формирању власти, није толико штетан по интересе РС као што се жели представити.

„Формирање власти у БиХ врши се по неким другим законима, а не по закону о попису становништва“, рекао је Шараба, наводећи да се у Српској власт формира на основу Закона о локалној самоуправи, Закона о министарствима и Уставу РС.

Шараба је позвао предсједавајућу Дома народа Душанку Мајкић да што прије закаже сједницу овог дома како би закон о попису становништва 2011. године био усвојен, чиме би РС скинула тај терет и омогућила попис Срба.

Народна скупштина РС затражила је јуче од делегата из РС у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ да не подрже закон у коме би остао члан 48 у предложеној форми.

Парламент Српске позвао је и и друге делегате у Дому народа да постигну договор о закону без спорног члана или да траже другу прихватљиву форму. Приједлог закона о попису становништва у БиХ 2011. године налази се у посљедњој фази усвајања у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Ostavi poruku