Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mladen Ivanić izjavio je da će poštovati odluku Narodne skupštine Republike Srpske (RS) o Prijedlogu zakona o popisu stanovništva u BiH 2011. godine, iako se sa njom ne slaže.„Ako ovaj prijedlog zakona bude razmatran u Domu naroda za mog mandata, glasaću kako je Narodna skupština zaključila“, rekao je Ivanić Srni.

Prema njegovim riječima, SNSD je „napravio cirkus“ sazivajući jučerašnju sjednicu Narodne skupštine, da bi na njoj bilo rečeno da do kraja ovog mandata neće biti sjednice Doma naroda.

„Sve ovo što je SNSD napravio veliki je politički cirkus i ništa više od toga“, ocijenio je Ivanić, dodavši da će sa ovakvim stavom SNSD-a popis iz 1991. „ostati vječito“.

Dok god ne bude popisa Ivanić je naglasio da će biti primjenjivani rezultati popisa iz 1991. godine.

„Koji je njihov motiv za to, ne mogu da shvatim jer je interes RS da se popis desi i da se pokaže da su u stvari Srbi najviše `očišćeni` u Federaciji BiH, što SNSD-u iz nekog razloga ne odgovara“, zaključio je Ivanić.

Narodna skupština RS zatražila je juče od delegata iz RS u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH da ne podrže zakon u kome bi ostao član 48 u predloženoj formi.

Parlament Srpske pozvao je i i druge delegate u Domu naroda da postignu dogovor o zakonu bez spornog člana ili da traže drugu prihvatljivu formu. Prijedlog zakona o popisu stanovništva u BiH 2011. godine nalazi se u posljednjoj fazi usvajanja u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ostavi poruku