Pastor Teri Džons, lider male evangelističke crkve na Floridi, koja propoveda antimuslimansku filozofiju, izjavio je dnas da neće odustati od plana spaljivanja Kurana na godišnjicu terorističkih napada na SAD,11. septembra, uprkos prtiscima Bele kuće i verskih lidera.

„Da, još smo rešeni da to uradimo“, izjavio je Džons gostujući u emisiji američke mreže Si-Bi-Es.

On je rekao da je primio više od 100 pretnji smrću i da je počeo da nosi pištolj otkada je u julu najavio plan da organizuje „Medjunarodni dan spaljivanja Kurana“, preneo je AP.

Komandant medjunarodnih snaga u Avganistanu, general Dejvid Petreus danas je upozorio da bi, ukoliko to zaista učini, ekstremisti u Avganistanu i širom sveta nesumnjivo iskoristili Džonsov postupak da izazovu bes javnosti i podstaknu nasilje.

Džons je rekao da i njega zabrinjava takva mogućnost, ali da je počeo da se pita „ima li kraja popuštanju“.

„Možda je vreme da pošaljemo poruku muslimanskim ekstremistima da nećemo tolerisati njihovo ponašanje“, rekao je on.

Američka administacija osudila je Džonsovu nameru. Portparol Stejt departmenta Filip Krauli izjavio je sinoć  da se nada da će se Amerikanci usprotiviti takvim, kako je istakao, „neameričkim“ planovima crkve pastora Terija Džonsa da na taj način obeleži devetu godišnjicu terorističkih napada Al Kaide na Njujork i Vašington.

Krauli je dodao da su američke diplomatske misije već prijavile da je tim povodom u više muslimanskih država došlo do manjih demonstracija i dodao da ta akcija izlaže riziku živote običnih Amerikanaca, diplomata i vojnika.

Portparol Bele kuće Roobert Gibs se potpuno složio sa onim što je rekao Petreus, rekavši da je američka vlada zabrinuta zbog bilo kakve slične akcije koja nanosi štetu američkim trupama.

Evangelistička crkva u Gejnzvilu proglasila je 11. septembar „medjunarodnim danom spaljivanja Kurana“. U Gejnzvilu je ovih dana pojačano prisustvo policije, pošto je Džons primio više od 100 pretnji smrću.

Policija i gradonačelnik zatražiili su od Džonsa da otkaže skup, ističući da, iako mu američki ustav garantuje slobodu govora, okupljanja i ispovedanja vere, prekršiće gradske propise ako bez odgovarajuće dozvole nastavi sa pripremama. Gradske vlasti su mu već uskratile dozvolu za javno spaljivanje Kurana.

Ostavi poruku