Bivši kubanski vodja Fidel Kastro kritikovao je predsednika Irana Mahmuda Ahmadinedžada zbog njegovih, kako ih je nazvao, antisemitskih stavova, a doveo je u pitanje i svoje delovanje tokom kubanske raketne krize 1962. godine.Kastro je najnovije komentare izneo u jučerašnjem intervjuu sa američkim novinarem Džefrijem Goldbergom, koga je pozvao u Havanu da razgovaraju o strahovima od svetskog nuklearnog rata.

Goldberg je rekao da se Kastro, tokom petočasovnog razgovora, stalno vraćao osudi antisemitizma, kritikujući Ahmadinežada zbog negiranja Holokausta.

Kastro je rekao da bi Iran mogao unaprediti mirovni proces „priznanjem ‘jedinstvene’ istorije antisemitizma i pokušajem da razume zašto Izraelci strahuju za svoju egzistenciju“.

Iranska vlada bi, prema rečima bivšeg kubanskog vodje, trebalo da razume da su Jevreju bili proterani sa svoje zemlje, proganjani i maltretirani širom sveta, kao oni koji su ubili Boga“, rekao je Kastro.

Četiri godine posle operacije i povlačenja sa čela države 2006. godine, Kastro je ponovo počeo da se pojavljuje u javnosti i da u tim prilikama upozorava na nuklearni rat SAD i Izraela protiv Irana.

„Taj problem neće biti razrešen, jer Iran se neće povući pred pretnjama“, rekao je Kastro Goldbergu.

Razgovarajući o kubanskoj raketnoj krizi, Goldberg je pitao Kastra da li i dalje izgleda logično što je Sovjetima preporučio bombardovanje SAD. „Nakon što sam video ono što sam video, i znajući ono što zanam sada, nije bilo vredno toga“, rekao je Kastro.

Ostavi poruku