Адвокат Душко Томић, бранилац Франца Коса који се са још три лица терети за геноцид, изјавио је данас Срни да је шокиран изненадним признањем једног од оптужених Властимира Голијана да је крив за геноцид на подручју Сребренице.Томић је рекао да је ово прво признање геноцида како у Хагу, тако и у институцијама БиХ.

„Сви смо шокирани, јер изгледа да за то признање нико данас није знао, осим трећеоптуженог Голијана. Највјероватније, овај момак нема свијести о томе, нити зна шта је геноцид“, истакао је Томић.

Он сматра да ће због тога од сада бити јако тешко бранити остале оптужене.

“Увјерен сам да ће ово признање изазвати серију нових хапшења и да ће то многи сада посматрати као `готову ствар`“, упозорио је Томић.

Према његовим ријечима, првооптужени Кос није данас пред Судом БиХ признао кривицу за геноцид.

На рочишту за изјашњење о кривици пред Судом БиХ у предмету “Франц Кос и други“, оптужени Голијан изјаснио се данас да је крив за геноцид, док су се оптужени Кос, Станко Којић и Зоран Гороња изјаснили да нису криви, саопштено је из Суда БиХ.

Оптужница терети Франца Коса, Станка Којића, Властимира Голијана и Зорана Гороњу за кривично дјело геноцид.

У оптужници се наводи да су Кос, у својству командира 1. „бијељинског“ вода 10. диверзантског одреда Главног штаба ВРС, те преостала тројица оптужених, у својству припадника истог одреда, учествовали у стријељању више од 800 бошњачких мушкараца и дјечака из заштићене УН зоне Сребреница, који су довожени на мјесто погубљења, на економију – фарму Брањево.

Они су оптужени да су као саизвршиоци убијали мушкарце Бошњаке и наносили им тешке тјелесне и душевне повреде, ради потпуног или дјелимичног истребљења националне, етничке и вјерске групе Бошњака.

Ostavi poruku