Advokat Duško Tomić, branilac Franca Kosa koji se sa još tri lica tereti za genocid, izjavio je danas Srni da je šokiran iznenadnim priznanjem jednog od optuženih Vlastimira Golijana da je kriv za genocid na području Srebrenice.Tomić je rekao da je ovo prvo priznanje genocida kako u Hagu, tako i u institucijama BiH.

„Svi smo šokirani, jer izgleda da za to priznanje niko danas nije znao, osim trećeoptuženog Golijana. Najvjerovatnije, ovaj momak nema svijesti o tome, niti zna šta je genocid“, istakao je Tomić.

On smatra da će zbog toga od sada biti jako teško braniti ostale optužene.

“Uvjeren sam da će ovo priznanje izazvati seriju novih hapšenja i da će to mnogi sada posmatrati kao `gotovu stvar`“, upozorio je Tomić.

Prema njegovim riječima, prvooptuženi Kos nije danas pred Sudom BiH priznao krivicu za genocid.

Na ročištu za izjašnjenje o krivici pred Sudom BiH u predmetu “Franc Kos i drugi“, optuženi Golijan izjasnio se danas da je kriv za genocid, dok su se optuženi Kos, Stanko Kojić i Zoran Goronja izjasnili da nisu krivi, saopšteno je iz Suda BiH.

Optužnica tereti Franca Kosa, Stanka Kojića, Vlastimira Golijana i Zorana Goronju za krivično djelo genocid.

U optužnici se navodi da su Kos, u svojstvu komandira 1. „bijeljinskog“ voda 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS, te preostala trojica optuženih, u svojstvu pripadnika istog odreda, učestvovali u strijeljanju više od 800 bošnjačkih muškaraca i dječaka iz zaštićene UN zone Srebrenica, koji su dovoženi na mjesto pogubljenja, na ekonomiju – farmu Branjevo.

Oni su optuženi da su kao saizvršioci ubijali muškarce Bošnjake i nanosili im teške tjelesne i duševne povrede, radi potpunog ili djelimičnog istrebljenja nacionalne, etničke i vjerske grupe Bošnjaka.

Ostavi poruku