Bosna i Hercegovina (BiH) i Albanija ispunile su sve tehničke uslove za ukidanje viza za zemlje EU, što je potvrdila i Evropska komisija u najnovijem izveštaju, tako da bi bezvizni režim mogao da bude odobren do kraja godine, izjavila je izvestilac Evropskog parlamenta za bezvizni režim Tanja Fajon.Ona je u intervjuu za radio Slobodna Evropa, kazala juče da se nada da će Evropski parlament o tome glasati krajem septembra ili najkasnije početkom oktrobra.

Fajonova je navela da je moguće da unutar Unije postoje politička dvoumljena oko toga.

Izvestilac EU za bezvizni režim nije mogla da naznači tačan datum ukidanja viza za BiH i Albaniju, ali je rekla da bi se to moglo realno očekivati za kraj godine.

Ona sama je predložila da to bude pre Božića.

Fajonova je istakla da je vizna liberalizacija tehnički proces i da nema političkih razloga da se odugovlači ukoliko su svi uslovi za ulazak u bezvizni režim ispunjeni, što je priznala i Evropska komisija.

Uostalom, zaključila je Fajonova, ukoliko bi u igru ušla politička pitanja, Unija bi mogla da izgubi kredibilitet.

I Halid Genjac, predsedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije, je takodje najavio da bi gradjani BiH mogli do kraja godine da budu oslobodjeni viza za zemlje EU.

Genjac je to najavio u Sarajevu tokom razgovora sa šeficom Odelenja za BiH pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje, Paolom Pampaloni.

On je rekao da će će se u Evropskom savetu 15. septembra održati sastanak Komisije za vize i Komiteta za zapadni Balkan na kome bi trebalo da bude usvojena konačna pozitivna preporuka o liberalizaciji viznog režima.

Ostavi poruku