Предсједник Народне скупштине Републике Српске (РС) Игор Радојичић изјавио је да члан 48 Приједлога закона о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2011. године није прихватљив и да „материја конструисања органа власти не припада материји закона о попису“.Радојичић је рекао да су се клубови посланика СНСД-а, ДНС-а и СП-а усагласили о заједничком приједлогу да је попис становништва у БиХ 2011. потребан, али да закон који је сада у процедури у Дому народа Парламентране скупштине БиХ са чланом 48 није прихватљив.

„Тражи се од наших делегата у Дому народа да не прихвате закон с тим чланом, да траже да се он избрише или да се договара неко другачије рјешење. То је приједлог СНСД-а, ДНС-а и СП-а и очекујемо став опозиционих странака“, рекао је Радојичић новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да постоји теоретска могућност да закон буде прихваћен у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ и без подршке три делегата СНСД-а.

„То је процедура коју овдје неки неће да знају да и гласовима два делегата из РС, и без СНСД-а, тај закон прође, јер ако (Слободан) Шараба и (Младен) Иванић гласају, закон ће проћи без обзира што СНСД има три делегата“, истакао је Радојичић.

Он је додао да је током данашње расправе било пуно нетачних навода, подсјећајући да закон који је у процедури у парламенту БиХ није приједлог Савјета министара БиХ, него да је Савјет министара БиХ предложио почетком године закон који прољетос није прихваћен у парламенту БиХ, јер није имао подршку странака бошњачке провинијенције.

„Тај закон Савјета министара БиХ, у којем није било оваквог члана 48 није прошао. Послије је, не Савјет министара БиХ, него мјешовита парламентрна комисија произвела садашњи приједлог. Обрти у тој комисији били су јако чудновати и требало би дуго времена објашњавати ко је и како тамо гласао“, истакао је Радојичић.

Према његовим ријечима, у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ закон је прошао са само три гласа из РС, и то Саве Ерића из СДС-а, Бранка Докића из ПДП-а и Лејле Клокић из СДА.

„То су чињенице, а овдје је било пуно нетачних навода“, нагласио је Радојичић.

Он је оцијенио да је тема о попису становништва изузетно важна, али исполитизована, гдје се из приче о попису ушло се у причу о конструкцији органа власти – што су двије различите теме.         „И кад спојите једну тему с другом и уђете у међусобно условљавање, онда неминовно долазите у ситуацију у којој ни први проблем не можете ријешити“, упозорио је Радојичић.

Ostavi poruku