Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić izjavio je da član 48 Prijedloga zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine nije prihvatljiv i da „materija konstruisanja organa vlasti ne pripada materiji zakona o popisu“.Radojičić je rekao da su se klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a i SP-a usaglasili o zajedničkom prijedlogu da je popis stanovništva u BiH 2011. potreban, ali da zakon koji je sada u proceduri u Domu naroda Parlamentrane skupštine BiH sa članom 48 nije prihvatljiv.

„Traži se od naših delegata u Domu naroda da ne prihvate zakon s tim članom, da traže da se on izbriše ili da se dogovara neko drugačije rješenje. To je prijedlog SNSD-a, DNS-a i SP-a i očekujemo stav opozicionih stranaka“, rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da postoji teoretska mogućnost da zakon bude prihvaćen u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i bez podrške tri delegata SNSD-a.

„To je procedura koju ovdje neki neće da znaju da i glasovima dva delegata iz RS, i bez SNSD-a, taj zakon prođe, jer ako (Slobodan) Šaraba i (Mladen) Ivanić glasaju, zakon će proći bez obzira što SNSD ima tri delegata“, istakao je Radojičić.

On je dodao da je tokom današnje rasprave bilo puno netačnih navoda, podsjećajući da zakon koji je u proceduri u parlamentu BiH nije prijedlog Savjeta ministara BiH, nego da je Savjet ministara BiH predložio početkom godine zakon koji proljetos nije prihvaćen u parlamentu BiH, jer nije imao podršku stranaka bošnjačke provinijencije.

„Taj zakon Savjeta ministara BiH, u kojem nije bilo ovakvog člana 48 nije prošao. Poslije je, ne Savjet ministara BiH, nego mješovita parlamentrna komisija proizvela sadašnji prijedlog. Obrti u toj komisiji bili su jako čudnovati i trebalo bi dugo vremena objašnjavati ko je i kako tamo glasao“, istakao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH zakon je prošao sa samo tri glasa iz RS, i to Save Erića iz SDS-a, Branka Dokića iz PDP-a i Lejle Klokić iz SDA.

„To su činjenice, a ovdje je bilo puno netačnih navoda“, naglasio je Radojičić.

On je ocijenio da je tema o popisu stanovništva izuzetno važna, ali ispolitizovana, gdje se iz priče o popisu ušlo se u priču o konstrukciji organa vlasti – što su dvije različite teme.         „I kad spojite jednu temu s drugom i uđete u međusobno uslovljavanje, onda neminovno dolazite u situaciju u kojoj ni prvi problem ne možete riješiti“, upozorio je Radojičić.

Ostavi poruku