Republika Srpska (RS) podržava Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine, ukoliko njegov član 48 bude ukinut ili redukovan na sve nivoe vlasti niže od zajedničkih organa BiH, i to do 2014. godine, rekao je premijer Milorad Dodik poslanicima Narodne skupštine RS.

„Vlada predlaže da Narodna skupština RS prihvati ovakav stav kao stav parlamenta, koji će onda delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH poštovati ili ne poštovati“, rekao je Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS posvećenoj utvrđivanju stavova o ovom zakonu.

On je dodao da Vlada RS podržava odrebe predloženog zakona u skladu sa evropskim standardima, kao i odredbe o jezičkoj, nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, ali uz ukinut ili redukovan član 48.

Dodik je rekao da popis stanovništva iz 1991. godine jeste tehnički izvršen, ali da je sumnjiv, da ga je pratio niz spekulacija i da ga nikad nije verifikovao nijedan zvaničan organa tadašnje BiH, te je posljednji relevantan popis onaj iz 1981. godine.

„Spekulativna je, podmukla i smišljena namjera bošnjačke elite koja posljednjih 20 godina pokušava etablirati rezultate popisa iz 1991. godine, a, s druge strane, struktura vlasti i nacionalni balans u BiH uređeni su Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom i ne može se regulisati zakonom“, rekao je Dodik.

Premijer RS je naglasio da je balans nacionalnih grupa suština Dejtonskog mirovnog sporazuma i da ga zato ne treba ugrožavatu ničim.

„Sporni član 48 mogao bi dugoročno postati osnov za formiranje vlasti i bio bi veliki problem jer bi ga teško bilo kasnije eliminisati, a bio bi nepovoljan i za Srbe i za Hrvate“, ocijenio je Dodik.

On je dodao da je cilj današnje posebne sjednice Narodne skupštine RS, sa utvrđivanjem stavova o Prijedlogu zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine kao jedinom tačkom dnevnog reda, da uspostavi novu praksu za situacije kada se delegati iz RS u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH nađu pred teškim odlukama.

„Nekima iz RS koji tvrde da član 48 nije opasan poručujemo da jeste, a da je i suvišan je ne tretira pitanje popisa nego strukturu vlasti“, kazao je Dodik.

Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine zaustavljen je u proceduri u Parlamentarnoj skupštini BiH na zahtjev srpskih predstavnika sve dok se o njemu ne dobije stav Narodne skupštine RS.

U toku je pauza na zahtjev Kluba poslanika Srpske demokratske stranke.

Ostavi poruku