SHARE

Република Српска (РС) подржава Приједлог закона о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2011. године, уколико његов члан 48 буде укинут или редукован на све нивое власти ниже од заједничких органа БиХ, и то до 2014. године, рекао је премијер Милорад Додик посланицима Народне скупштине РС.

“Влада предлаже да Народна скупштина РС прихвати овакав став као став парламента, који ће онда делегати у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ поштовати или не поштовати”, рекао је Додик на посебној сједници Народне скупштине РС посвећеној утврђивању ставова о овом закону.

Он је додао да Влада РС подржава одребе предложеног закона у складу са европским стандардима, као и одредбе о језичкој, националној и вјерској припадности, али уз укинут или редукован члан 48.

Додик је рекао да попис становништва из 1991. године јесте технички извршен, али да је сумњив, да га је пратио низ спекулација и да га никад није верификовао ниједан званичан органа тадашње БиХ, те је посљедњи релевантан попис онај из 1981. године.

“Спекулативна је, подмукла и смишљена намјера бошњачке елите која посљедњих 20 година покушава етаблирати резултате пописа из 1991. године, а, с друге стране, структура власти и национални баланс у БиХ уређени су Уставом и Дејтонским мировним споразумом и не може се регулисати законом”, рекао је Додик.

Премијер РС је нагласио да је баланс националних група суштина Дејтонског мировног споразума и да га зато не треба угрожавату ничим.

“Спорни члан 48 могао би дугорочно постати основ за формирање власти и био би велики проблем јер би га тешко било касније елиминисати, а био би неповољан и за Србе и за Хрвате”, оцијенио је Додик.

Он је додао да је циљ данашње посебне сједнице Народне скупштине РС, са утврђивањем ставова о Приједлогу закона о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2011. године као једином тачком дневног реда, да успостави нову праксу за ситуације када се делегати из РС у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ нађу пред тешким одлукама.

“Некима из РС који тврде да члан 48 није опасан поручујемо да јесте, а да је и сувишан је не третира питање пописа него структуру власти”, казао је Додик.

Приједлог закона о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2011. године заустављен је у процедури у Парламентарној скупштини БиХ на захтјев српских представника све док се о њему не добије став Народне скупштине РС.

У току је пауза на захтјев Клуба посланика Српске демократске странке.

SHARE

Оставите одговор