Naslovna Vijesti SZOKIM: Deklaracija o odbrani KiM kao neotuđivog dela Srbije

SZOKIM: Deklaracija o odbrani KiM kao neotuđivog dela Srbije

0

Delegati Skupštine zajednica opština Kosova i Metohije (SZOKIM) usvojili su danas Deklaraciju o odbrani Kosova i Metohije kao neotuđivog i sastavnog dela Srbije.Odbornici su na današnjoj sednici u Zvečanu upozorili da državni organi Srbije svoju politiku povodom Kosova i Metohije treba da vode u skladu sa unutrašnjim pravom Srbije, obavezujućim načelima i normama međunarodnog prava, a to pretpostavlja njihovo puno angažovanje na očuvanju Pokrajine kao sastavnog dela Srbije.

“Ništa, pa ni evropske integracije, ne sme dati povoda ni razloga za kompromis sa zapadnim silama koji bi značio odustajanje Srbije od njenog neotuđivog prava na slobodu njenog naroda ili njegovog dela, kao i od celovitosti njene teritorije. Samo celovita Srbija zavređuje saradnju sa svima, pa i EU”, navodi se u Deklaraciji.

Delegati su Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) pozvali da odbaci ideju o eksteritorijalnosti crkava, manastira i ostalog duhovnog nasleđa srpskog naroda, Srbije i SPC na Kosovu I Metohiji.

U Deklaraciji se kaže da bi prihvatanje te ideje značilo pristajanje uz nasilne i nelegalne akte u pravcu nezavisnog Kosova, jer bi istorijsko i duhovno nasleđe Srba u Pokrajini moglo biti eksteritorijalno samo u odnosu na nezavisno Kosovo.

Predsednik Skupštine opštine Zvečan Dobrosav Dobrić istakao je da se “na našoj teritoriji ne mogu uspostavljati granice sa našom državom niti mogu funkcionisati carine, sudovi i slični organi tuđe i bespravne države”.

“Bez našeg učešća ne prihvatamo bilo kakve nove sporazume, a najveću pomoć i podršku očekujemo od predstavnika i institucija naše države”, rekao je Dobrić.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version