Naslovna Vijesti Svečano ustoličenje patrijarha Irineja 3. oktobra

Svečano ustoličenje patrijarha Irineja 3. oktobra

0

Patrijarh Irinej će u tron srpskog patrijarha biti svečano uveden 3. oktobra u centru srpske duhovnosti na Kosovu i Metohiji, u manastiru Pećka Patrijaršija,  gde su već u toku pripreme za taj svečani čin.Patrijarh, koji je na funkciju prvog medju jednakima izabran “apostolskim žrebom”, ustoličen je 24. januara u beogradskoj Sabornoj crkvi.

Svecano ustoličenje u Pećkoj patrijaršiji, na tronu koji je za tu priliku specijalno dopremljen iz Grčke, biće obavljeno 3. oktobra kako je to odlučio Sveti arhijerejski Sabor SPC na prolećnom zasedanju.

U Pećkoj patrijaršiji od letos, kada su manastir posetili ministri vera Bogoljub Šijaković, za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i patrijarh Irinej, traju intenzivne pripreme za taj svečani čin kako bi sve bilo spremo za prijem visokih gostiju iz zemlje I inostranstva.

Sredjuje se crkvena porta, adaptiraju unutrašnje prostorije, priprema se parking za goste i popločavaju prilazni putevi kockom.

Patrijarh će svečano biti uveden u tron patrijarha srpskog na liturgiji koja će bitii održana na mestu gde su tradicionalno kroz vekove ustoličavani srpski patrijarsi.

Autentični mermerni tron koji se nalazio u centralnom manastirskom hramu Svetih apostola nije sačuvan, ali je samo mesto ogradjeno I na njemu je postavljen izrezbareni tron na kome će sedeti 45 po redu srpski patrijarh.

Tron je dar SPC od najuglednije grčke igumanije Nikodime i monahinja manastira Ormilija. Na Vaskrs ove godine dvojica vladika Atanasije i Teodosije sa narodom postavili su tron na mermerno postolje u centralnom pećkom hramu.

Tron je mogao biti mermerni ili drveni. Tako je, kažu, u novijoj istoriji koršćena samo ukrašena stolica.

Novi tron izradjen je ručno u duborezu, u posebnoj duboreznoj radionici kod severnog grčkog grada Drame. Na tronu je ikona Svetog Save, prvog arhiepiskopa srpskog.

Sama ceremonija ustoličenja neće se, kažu, bitno razlikovati od one koja je obavljena u beogradskom Sabornom hramu.

O svemu što će se toga dana dogadjati, kao  da sve protekne u najboljem redu, brine višečlana komisija na čijem je čelu mitropolit crnogorsko primorski I mjestobljustitelj Eparhije raško-prizrenske Amiflohije.

Skup će obezbedjivati snage Kfora.

Nakon ustoličenja u Beogradu, patrijarh je poručio da je Kosovo srpski Jerusalim.

“Ako mi zaboravimo Kosovo, zaboraviće I nas Kosovo. Srbija bez svetnja I Kosova nije Srbija. Srbija bez Kosova je bez duše, bez uma I srca”, rekao je srpski patrijarh.

Patrijarh Irinej je, inače, na presto SPC došao nakon višegodišnje bolesti I smrti patrijarha Pavla.

Novi poglavar SPC je tri i po decenije bio episkop niški, a na patrijarški tron seo je nakon pola veka monaškog života.

Očekivanja od patrijarha Irneja su da radi na sabornosti i jedinstvu Crkve, a na samom startu on je pokazao odlučnost rešavanjem nagomilanih problema u Eparhiji raško-prizrenskoj i penzionisanjem vladike Artemija.

Procena analitičara je da će patrijarh Irinej doprineti mnogim promenama u Crkvi s napomenom da će mu za to biti potrebna podrška Sabora I Sinoda.

Patrijarh Irinej (Miroslav Gavrilović) rodjen je 1930. godine u selu Vidova kod Čačka gde je završio osnovnu školu, a potom i gimnaziju u Čačku, Bogosloviju u Prizrenu i Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Zamonašen je 1959. godine u manastiru Rakovica i od tadašnjeg patrijarha Germana dobio monaško ime Irinej.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version