Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske /RS/ Nebojša Radmanović ocijenio je da jednostrano priznanje Kosova, koje je izazvalo turbulencije širom Evrope i svijeta, može da bude vrlo važno za BiH, zbog njene složene strukture.„Jednostrano proglašenje nezavisnosti jedne pokrajine podržano od jednog broja velikih sila i evropskih zemalja, napravilo je turbulencije širom Evrope i svijeta. Mislim da će takvih turbulencija biti i ubuduće. To može da bude vrlo važno za BiH, zbog njene složene strukture. Tu mislim i na odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu, a pogotovo na buduću odluku Generalne skupštine UN“, rekao je Radmanović Srni.

On je naveo da ne zna kako će se sve to završiti, ali da je, bez obzira na odluku UN, sva priča o Kosovu izazvala već dosta problema u međunarodnoj zajednici.

Radmanović je podsjetio da tri člana Predsjedništva BiH nisu odlučili o stavu BiH u UN u vezi sa Kosovom, jer članovi iz bošnjačkog i hrvatskog naroda nisu bili spremni da o tome odlučuju.

Radmanovićeva inicijativa bila je da BiH podrži rezoluciju Srbije u UN.

Član Predsjedništva BiH iz RS je dodao da se može pretpostaviti da će u budućnosti biti problema u BiH, jer u BiH postoji težnja dva naroda ka odvajanju i nerazumijevanje najbrojnijeg naroda u BiH za takve tendencije, te pritisak umjesto tolerancije radi zajedničkog života.

Ostavi poruku