Командант Међународних снага у Авганистану (ИСАФ) Дејвид Петреус упозорио је данас да ће животи војника бити угрожени у случају да евангелистичка црква са Флориде проведе у дјело планирано паљење Курана на годишњицу напада на САД 11. септембра 2001. године.Петреус је нагласио да би планирано спаљивање исламске свете књиге значио пропагандни пуч за талибане у Авганистану, док ће изазвати и антиамеричке ставове широм муслиманског свијета.

Црква са Флориде, чији је центар у граду Гејнзвилу, на годишњицу терористичких напада на САД 11. септембра организује забаву под називом „Међународни дан спаљивања Курана“.

Генерал Петреус у интервјуу америчком дневнику „Вол стрит журнал“ истакао је да би овај планирани догађај могао да угрози војнике у Авганистану и свеукупне напоре.

„То је управо врста поступка коју талибани користе и може узроковати значајне проблеме. Не само у Авганистану већ и у цијелом свијету гдје смо у контакту са исламском заједницом“, рекао је Петреус.

У прогласу објављеном на интернет страници „вонкет“ наводи се да је на забаву добродошао свако ко има „Куран за спаљивање“ и мисли да је „ислам настао од ђавола“.

Пастор ове цркве Тери Џонс истиче да он и његови сљедбеници мрзе ислам, јер сматрају да је „насилна, угњетавачка религија која покушава да се маскира као вјера мира, желећи да тиме завара друштво“.

Ова црква је испред улаза поставила и натпис „Ислам је ђавољи“.

Ostavi poruku