Сједница Комисије за државну имовину БиХ, која је требало да буде одржана данас у Сарајеву, отказана је због недостатка кворума, јер неки чланови нису могли да присуствују, изјавио је Срни предсједавајући Комисије Звонимир Кутлеша.

„Сједница ће бити одржана када за то буду створени услови. Планирао сам да то буде наредног уторка, али сам данас из медија информисан да ће Народна скупштина Републике Српске /РС/ разматрати 14. септембра неке законе који се односе и на ову проблематику, па претпостављам да због тога чланови Комисије из РС неће моћи да буду присутни на сједници и да нећемо имати кворум, па ћу сједницу заказати након тог датума“, појаснио је Кутлеша, додајући да ће то бити сигурно овог мјесеца, највјероватније до 21. септембра.

Према његовим ријечима, на наредној сједници Комисије требало би да буде утврђена прелиминарна листа имовине која је потребна заједничким институцијама БиХ ради њеног достављања Савјету министара БиХ.

„Та је листа завршена. Познато је који су захтјеви и на шта се односе. Постоји списак о захтјевима свих институција БиХ. Неке од њих навеле су да немају потребе за државном имовином. Комисија ће утврдити тај списак консензусом и он ће бити достављен Савјету министара БиХ“, рекао је Кутлеша, додајући да не може рећи о којој имовини је ријеч и колика је њена вриједност.

Он је навео да ће се на дневном реду наредне сједнице Комисије наћи 20-ак појединачних захтјева за изузимање од забране располагања државном имовином, као и наставак договора о даљим активностима на изради Закона о државној имовини.

Кутлеша сматра да ће се одлуке Владе и Народне скупштине РС о имовини на простору Српске одразити на рад Комисије, јер је она имала задатак и да изради Нацрт закона о државној имовини, „па и о тој имовини са простора РС“.

„Све то ће бити разматрано на наредној сједници Комисије. Чућемо и размишљања чланова из РС, јер ће они бити везани и законом који ће бити донесен у РС“, истакао је Кутлеша, додајући да је то сад и питање за међународну заједницу, односно међународног представника у БиХ.

Потврђујући чињеницу да Комисија није успјела у пет година рада да обави посао који јој је дат у задатак, он је нагласио да не може предвидјети шта ће се све дешавати у наредном периоду када је ријеч о овом питању.

Ostavi poruku