Председник Србије Борис Тадић разговараће данас касно поподне са шефом дипломатије Европске уније Кетрин Ештон у Бриселу, потврдјено је Тањугу у Прес служби председника Републике.
Тадић и Ештонова имаће радну вечеру, а њихов разговор могао би да буде прилика да се, после вишедневних дипломатских контаката на различитим нивоима, пронадје компромисно решење које не би прешло „црвену линију“ Београда – признање независности Косова, али које би задовољило и велике силе.

Незванично, земље које признају косовску независност имају примедбе на текст резолуције коју је Србија поднела Генералној скупштини УН, чије заседање почиње у четвртак, 9. септембра.

Тадић је раније потврдио спремност Србије да сарадјује са Европском унијом у тражењу компромиса, али је нагласио да Србија неће пристати на документ који би био на штету националних интереса Србије.

„Србија жели да се питање Косова и Метохије решава у договору са европским партнерима“, истакао је председник Тадић најављујући сусрет са Ештоновом.

Он је, медјутим, нагласио да је могућ само такав компромис којим би, после мишљења Медјународног суда правде о легалности декларације Приштине о независности, били уважени национални интереси Србије, али и интереси великих сила.

Србија, подвукао је више пута, неће признати независност Косова.

Да ли ће текст „косовске резолуције“ остати непромењен до заседања у УН 9. септембра или ће Београд и Брисел понудити нову, компромисну варијанту, требало би данас да буде јасније.

Док шеф државе буде разговарао са првим дипломатом ЕУ, министар спољних послова Србије допутоваће у Њујорк, на заседање Генералне скупштине.

Како је саопштило Министарство спољних послова, Јеремић ће у Њујорку имати серију сусрета са представницима земаља чланица УН.

Јеремић је раније објаснио да је циљ подношења резолуције Генералној скупштини био да се оконча процес започет у МСП, да се отвори пут новим преговорима о компромисном решењу, да се обезбеде регионални мир и стабилност, као и да се избегне сукоб са земљама које би требало да буду партнери Србије.

После изношења става Медјународног суда правде у Хагу, Србија је поднела нацрт резолуције о Косову и Метохији Генералној скупштини УН у којој се залаже за отварање преговора о свим питањима, укључујући и статус једнострано проглашене независности покрајине.

Претходно је српски парламент подржао политику владе према Косову, а на захтеве појединих странака да се скупштина окупи још једном, пре заседања на Ист риверу у четвртак, председница Скупштине Србије Славица Дјукић-Дејановић рекла је да се не планира одржавање седнице пре тог датума, „јер је у вези са резолуцијом парламент своје рекао влади“.

„Са огромним поверењем очекујемо да ће влада учинити све што је у интересу Србије, како смо се парламентарно договорили“, рекла је она. Заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачих изјавио је јуче да је Србија спремна на компромис када је реч о Резолуцији о Косову, али не и да тим документом буде верификована независност Косова.

„Србија је спремна на компромис, али верујем да ниједна власт не би прихватила компромис који подразумева да се Резолуцијом верификује независност Косова“, рекао је Дачић.

Министар је додао да је Србија заинтересовна за дијалог са свим великим светским силама.

„Србија мора да брани интегритет, али мора да води рачуна и о сарадњи са силама које данас одлучују у свету“, додао је Дачић.

Ostavi poruku