Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da se ne očekuje da predstavnik BiH u Generalnoj skupštini UN o Kosovu glasa za nešto što bi poremetilo unutrašnje odnose u BiH, te dodao da će Republika Srpska, ukoliko dođe to takve zloupotrebe, veoma rigorozno zatražiti razračunavanje o tom pitanju.

Dodik je rekao novinarima u Beogradu da se još ne zna na koji će se način odvijati situacija u Generalnoj skupštini, ali da je BiH pokazala upravo ono što jeste – da nema jedinstven stav i da to nije jedinstvena zemlja, nego država koju održavaju stranci shodno njihovim interesima.

On je rekao da bi bilo logično da je BiH podržala Srbiju u zaštiti njenog integriteta, jer političari iz Sarajeva to najčešće pominju kao osnovu svoje politike, ali kada je u pitanju Srbija oni imaju različite principe.

„Da nije jasnog stava RS, vjerovatno bi političari iz Sarajeva odavno priznali Kosovo, ali to ne mogu zbog ustavne strukture i načina odlučivanja“, rekao je Dodik.

On je podsjetio da prijedlog srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića da BiH glasa za rezoluciju Srbije u Generalnoj skupštini nije dobio podršku Harisa Silajdžića i Željka Komšića, što nije ništa neobično.

Dodik je rekao da će to, međutim, poslati snažnu poruku da političari iz Sarajeva žele različite aršine za gotovo identične situacije.

„Kada pomenete status RS doživjećete euforiju osuda iz Sarajeva, a kada treba da pokažu principijelnost o pitanju Kosova i Srbije, to izostane, ali to je način borbe. Mi znamo kako ćemo se tome suprostaviti“, rekao je Dodik, napominjući da RS neće dati saglasnost za priznanje Kosova.

Rezolucija Srbije o Kosovu biće u četvrtak, 9. septembra, na dnevnom redu Generalne skupštine UN. Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da Srbija ne planira da povuče rezoluciju o Kosovu, koju je podnijela Generalnoj skupštini UN i dodao da 9. septembar, kada će zasjedati to tijelo, nije „dan života ili smrti“.

Ostavi poruku