SHARE

Премијер Републике Српске (РС) Милорад Додик рекао је да се не очекује да представник БиХ у Генералној скупштини УН о Косову гласа за нешто што би пореметило унутрашње односе у БиХ, те додао да ће Република Српска, уколико дође то такве злоупотребе, веома ригорозно затражити разрачунавање о том питању.

Додик је рекао новинарима у Београду да се још не зна на који ће се начин одвијати ситуација у Генералној скупштини, али да је БиХ показала управо оно што јесте – да нема јединствен став и да то није јединствена земља, него држава коју одржавају странци сходно њиховим интересима.

Он је рекао да би било логично да је БиХ подржала Србију у заштити њеног интегритета, јер политичари из Сарајева то најчешће помињу као основу своје политике, али када је у питању Србија они имају различите принципе.

“Да није јасног става РС, вјероватно би политичари из Сарајева одавно признали Косово, али то не могу због уставне структуре и начина одлучивања”, рекао је Додик.

Он је подсјетио да приједлог српског члана Предсједништва БиХ Небојше Радмановића да БиХ гласа за резолуцију Србије у Генералној скупштини није добио подршку Хариса Силајџића и Жељка Комшића, што није ништа необично.

Додик је рекао да ће то, међутим, послати снажну поруку да политичари из Сарајева желе различите аршине за готово идентичне ситуације.

“Када поменете статус РС доживјећете еуфорију осуда из Сарајева, а када треба да покажу принципијелност о питању Косова и Србије, то изостане, али то је начин борбе. Ми знамо како ћемо се томе супроставити”, рекао је Додик, напомињући да РС неће дати сагласност за признање Косова.

Резолуција Србије о Косову биће у четвртак, 9. септембра, на дневном реду Генералне скупштине УН. Министар иностраних послова Србије Вук Јеремић изјавио је да Србија не планира да повуче резолуцију о Косову, коју је поднијела Генералној скупштини УН и додао да 9. септембар, када ће засједати то тијело, није “дан живота или смрти”.

SHARE

Оставите одговор