Vodeći belgijski političar frankfonski socijalista Loret Onkelinks, koja je i potencijalni kandidat za funkciju premijera, izjavila je da građani Belgije treba da se „spreme za raspad zemlje“ nakon neuspjeha razgovora o formiranju nove vlade.

Okelniksova, koju smatraju mogućim nasljednikom šefa partije Elija Di Rupa, koji se povukao iz pregovora o formiranju vlade, rekla je da cijela nacija treba da bude spremna za raspad Belgije, jer će se u suprotnom suočiti sa propasti.

„Nadajmo se da do toga neće doći, jer – ako se zemlja raspadne – onaj naslabiji platiće najveću cijenu. S druge strane, mi ne možemo ignorisati da to želi veliki dio flamanske populacije. Tako da se moramo spremiti za raspad Belgije. U pismima koje primam, brojni ljudi smatraju da je to veoma moguće“, rekla je ona u intervjuu za list „Dernije ure“ .

Međutim, predsjednik EU i bivši belgijski premijer Herman van Rompej i dalje smatra da postoji šansa za postizanje rješenja u dugotrajnim pregovorima.

Belgijski kralj Albert Drugi prihvatio je ostavku Rupa i zadužio predsjednike dva doma parlamenta da nastave „posredničku misiju“, saopšteno je iz kraljevske palate.

„To je neophodno za ekonomsku i socijalnu dobrobit naših građana i provođenje neophodnih reformi institucija“, navodi se u saopštenju.

Zadatak predsjednika domova belgijskog parlamenta Andra Floa iz Valone i flamanskog nacionaliste Danija Pitersa biće da pokušaju da vrate povjerenje dvije lingvističke zajednice, kažu analitičari u Briselu, prenosi DPA.
Di Rup, kojeg je kralj nakon izbora 13. juna postavio da rukovodi preliminarnim koalicionim pregovorima, pokušavao je da uravnoteži zahtjeve Flamanaca za veću samostalnost regiona Flandrije sa interesima frankofonskih Belgijanaca, koji strahuju da bi taj proces osamostaljivanja na kraju doveo do raspada zemlje.

Prema njegovim riječima najveća flamanska partija Nova flamanska alijansa /N-VA/, koja se zalaže za nezavisnost, odbacila je paket ustupaka radi pune autonomije Flandrije.

Vodeći frankofonski socijalista Filip Moro rekao je da je Belgija na ivici „progresivne separacije“.

Nekada tabu tema među siromašnijim frankofonskim dijelovima Belgije – mogućnost raspada – sada je mnogo bliža i realnija. Šef vlade Valone Rudi Demot rekao je državnom radiju „RTBF“ da su sve opcije na stolu.

U međuvremenu, desetine hiljada Flamanaca učestovalo je prije nekoliko dana u godišnjim demonstracijama, u kojima simbolično „okružuju“ Brisel na biciklu ili pješke kako bi podsjetili lokalno stanovništvo da su okruženi Flamancima.

Belgija, koja nije uspjela da formira Vladu ni tri mjeseca nakon izbora, podijeljena je na Flandriju – u kojoj se govori holandski, i Valoniju – u kojoj se govori francuski jezik.

Dva regiona imaju nesuglasice zbog podjele vlasti i novca, a izbori 13. juna produbili su te podjele, jer su na vlast u regionima došle dvije dijametralno suprotne političke partije.

Ostavi poruku