Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске (РС) Шефкет Хафизовић сматра да парламент Српске расправом о Приједлогу закона о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2011. године крши Устав БиХ и Дејтонски споразум.„Парламент РС, као нижи орган законодавне власти, нема легитимитет да сугерише или да на било који начин препоручује шта ће радити представници вишег законодавног органа, односно парламента БиХ“, рекао је Хафизовић данас у кратком обраћању посланицима РС током расправе о овом закону.

Он је рекао “ово није једини случај када се крши Устав и Дејтонски мировни споразум“.

Посланик Странке за БиХ Адиб Ђозић рекао је, реплицирајући посланику СДС-а Огњену Тадићу, да је потребно да престане са лингвистичком асимилацијом, односо „претварањем Бошњака у Муслимане, односно у вјерску групу“.

Независни посланик Војислав Глигић питао је посланика СНСД-а Жељка Мирјанића како је могуће да тврди да СНСД искључиво штити интересе РС, када СНСД заштиту ентитетског интереса у парламенту БиХ остварује уз помоћ гласова СДС-а и Демократске партије.

Посланик СДС-а Огњен Тадић сматра да је попис становништва у БиХ неопходан да би грађани могли слободно да се изразе о својој националној, вјерској и језичкој припадности.

Посланик СНСД-а Срђан Мазалица сматра да је неопходно да парламент РС усвоји јединствене закључке који ће обавезати посланике РС у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ како ће се изјаснити о том закону.

Посланик СНСД-а Татјана Нишић рекла је да би се брисањем спорног члана 48 омогућила подршка из РС доношењу закона о попису стаовништва у БиХ, те додала да би таква одлука парламента РС била обавезујућа за све српске делегате у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Независни посланик Војислав Глигић сматра да члан 48 не може произвести било какве правне посљедице по РС, јер је у Уставу РС речено да ће попис становништва из 1991. године бити основа за формирање власти у БиХ све док не буде проведен Анекс 7 Дејтонског споразума.

Ostavi poruku